Ősztől több új célállomásra repülhetünk Debrecenből

2012.03.23. 14:15

Heteken belül várhatóan több új célállomást jelentenek be, ahová menetrend szerinti repülőjárat indulhat Debrecenből. Meleghegyi Tamás, az Airport Debrecen Kft. ügyvezetője elmondta: három-négy éven belül elérhetik az évi hatszázezres utasforgalmat. A jelenlegi évi harmincezer fős forgalom a Wizz Air június 18-án induló Debrecen és London közötti járatával várhatóan mintegy nyolcvanezerre nő.

A teljes kapacitás körülbelül napi 35 járatot jelentene az igazgató szerint. A folyamatos repülőforgalom zavartalan biztosítására idén mintegy félmilliárd forint értékű infrastrukturális fejlesztést hajtanak végre, közte az informatikai rendszer teljes felújításával és a téli forgalmat lehetővé tevő speciális eszközök beszerzésével. Meleghegyi Tamás Debrecen helyzetét kiválónak mondta a régióban, hiszen földrajzi okok miatt - domborzat, csapadékosság - a repülhető órák számát tekintve megelőzi a környező romániai repülőtereket.

A debreceni repülőtér egy-egy adott járattípust 25-30 százalékkal olcsóbban tud kiszolgálni, mint más légikikötők. A személyszállítást végző járatokra kitérve közölte: jelenleg két nagyobb nemzeti és több fapados légitársasággal is tárgyalásban állnak. A heteken belül bejelentésre kerülő újabb menetrend szerinti járatok mindegyike európai városba fog közlekedni, a legnagyobb érdeklődés a német és a dél-európai - elsősorban spanyol és olasz - célállomások iránt van, közölte.

Az esetleges ázsiai járatokkal kapcsolatban az ügyvezető elmondta: Kínából, Indiából és egyes arab országokból érdeklődnek Debrecen iránt. Ez részben személy-, részben áruszállítást érintene. Megítélése szerint idén még nincs esély arra, hogy Ázsiából is legyen rendszeres járat Debrecenbe, ezeknek a légitársaságoknak a gépeit ugyanis hosszabb előkészítő munkával, adott időszakokban lehet új desztinációk felé terelni. A cargo forgalomra vonatkozó kérdésre válaszolva Meleghegyi Tamás kiemelte: a repülőteret és a mellette fekvő ipari parkot üzemeltető Xanga cégcsoport már elkezdte egy cargo bázis építését.