Hungarikum lehet a kenguruhús

2012.03.24. 07:28

A kenguruhús is hungarikum lehet tíz év múlva, ha az Országgyűlés a jelenlegi formájában fogadja el a kiemelt magyar értékekről szóló törvényjavaslatot, írja a Magyar Hírlap a Hungarikum Szövetség észrevétele alapján. A szervezet vezetője, Birinyi József a lapnak elmondta: a jogszabály tervezete szerint ugyanis automatikusan hungarikumvédjegyet kapnának az Európai Unióban regisztrált magyar termékek.

„Brüsszel a földrajzi eredetvédett termékek mellett a hagyományos különleges termékeket is lajstromba veszi. Utóbbi kategóriá­ba azon áruk kerülhetnek, amelyeket húsz–huszonöt éve az adott helyen állítanak elő. Márpedig több mint egy évtizede nálunk is megkezdődött a kengurutenyésztés, így tíz év múlva magyarként regisztrált uniós termékké válhat az állat húsa” – fogalmazott Birinyi József.

A szövetség szerint az értékek megóvását felfutó rendszerben, lépcsőzetesen kell megoldani, a minősítésben az önkormányzatoknak, megyéknek is kötelezően részt kellene venniük. Szerintük a mostani egy agrárikumtörvény, és nem hungarikumokról szóló jogszabály lenne.

A lap azt írja: a szaktárca már korábban kijelentette: egy neves szakértőkből álló bizottság fogja meghatározni, mely termékek tartoznak a hungarikumkategóriába. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a törvény ismertetésekor úgy fogalmazott, hogy a törvény szerint első körben helyben kell összegyűjteni az értékeket, később pedig megyei és tájegységi szinten. A parlament egyébként hétfőn tárgyal a hungarikumtörvény-javaslat módosítóiról, a zárószavazás április 2-án lehet.