A női munkát kutató, miniszteri biztost nevezett ki Matolcsy

2012.04.01. 11:37

Miniszteri biztost nevezett ki vasárnapi hatállyal Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a nők munkaerő-piaci helyzetének javítására. A Hivatalos Értesítő legutóbbi számában megjelent utasítás szerint a posztot Varga Zsoltné Szalai Piroska Mária tölti be, megbízatása pedig fél évre szól.

Fotó: Facebook

A miniszteri biztos feladata lesz, hogy megtalálja és elemezze azokat az okokat, amelyek akadályozzák a nők munkaerő-piaci részvételének és aktivitásának növekedését, továbbá hogy összegyűjtse a női foglalkoztatás növelését és a családbarát munkahelyek megteremtését célzó munkaformákat.

Emellett javaslatokat kell kidolgoznia egyebek mellett a nők munkába való visszatérését segítő gyermekfelügyeleti intézmények fejlesztésére, a nőket érő diszkrimináció elleni fellépésre és a nők egészségmegőrzése érdekében a munkakörülményeik javítására.

Az LMP üdvözli, hogy "tizenöt hónap késlekedés után" Matolcsy György nemzetgazdasági tárcavezető miniszteri biztost nevezett ki a nők munkaerő-piaci helyzetének javítására, az ellenzéki párt egyúttal reméli, "nem áprilisi tréfa az egész".

Ertsey Katalin, az LMP országgyűlési képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: pártja 2010 ősze óta követeli, hogy nevezzenek ki egy miniszteri biztost, aki a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felel. "Ez két éve szinte az egyetlen olyan javaslatunk, amelyet meg is valósít a kormány" - jegyezte meg. Az ellenzéki politikus ugyanakkor kifogásolja, hogy Varga Zsoltné Szalai Piroska Mária megbízatása csak fél évre szól, ez ugyanis szerinte "nevetségesen kevés".