22 ezernél is többen választották az állami nyugdíjat

2012.04.03. 16:00

A ma nyilvánosságra hozott statisztikák szerint 22 533 tag lépett vissza az állami rendszerbe a magánnyugdíjpénztárakból. Ez a portfolio.hu szerint még akkor is magas számnak számít, ha azt vesszük, hogy az Aegon és az Erste végelszámolása miatt 20 ezer tagnak hirtelen kellett döntést hoznia.

A pontos számokat pénteken tudhatjuk meg, hiszen a hétvégén és hétfőn feladott visszalépésről szóló levelek még nem érkeztek be a pénztárakhoz. A részletes adatokat még nem tudtuk meg a Stabilitás Pénztárszövetségtől, viszont ha a korábbi trendet vesszük alapul, akkor a megszűnő pénztáraknál 50 százalékos is lehetett a visszalépési hajlandóság, míg a többségnél a tagok ötöde mozdulhatott meg.

Múlt pénteken még csak közel 10 ezren voltak, akik nyilatkoztak, vagyis az utolsó napokban, ahogy várni lehetett, megnőtt a visszalépők száma.

A kormány által meghatározott visszalépési határidő (március 31-e) szombatra esett, az állásfoglalás szerint, ha ilyen eset történik, akkor a következő munkanapon is elfogadottnak kell tekinteni a beadványt. A tagok ennek megfelelően még a hétvégén, sőt hétfőn is feladhatták azt a levelet, amelyben a visszalépési szándékukról értesítik a pénztárukat. A levelek átfutási ideje miatt a hét végére várható végleges adat a Stabilitás Pénztárszövetség szerint.

A nyugdíjkasszák ezzel a vártnál is nehezebb helyzetbe kerülhetnek, hiszen kisebb maradt a "szétosztható torta", ezért a kasszák végelszámolásának illetve összeolvadásának a folytatódása várható. A várható kilátásokról szóló cikkünket itt olvashatja.