Jövőre egy négynapos hétvégénk lesz

2012.04.03. 12:32 Módosítva: 2012.04.03. 12:39
Hétközben is lesz háromnapos ünnep, négynapos hétvége is lehetne 2012-2013 fordulója, de várhatóan háromnaposítják.

Rekordszámú hosszú hétvégét hozott 2012: a munkanap-áthelyezésekkel együtt idén nyolc három- vagy négynapos hétvégénk volt és lesz. Jövőre ennél kevesebbre számíthatunk, derül ki a nemzetgazdasági miniszter rendelettervezetéből (viszont minden ünnepnap hétköznapra esik, egyet sem veszítünk el egy szombattal vagy vasárnappal).

 Évszám  Hétköznapra eső ünnepnapok
   

A jövő év egyből egy hosszú hétvégével indul: mivel január 1-je kedd lesz, szilveszterkor ezúttal jogunk lesz nem dolgozni – az elmúlt években ez formálisan munkanap volt, de aligha tett hozzá annyit a nemzetgazdasághoz, mint egy normális munkanap –, helyette a tervezet szerint a két ünnep között kell szombaton, 29-én is dolgozni (így a négynapos helyett csak háromnapos hétvégénk lesz).

Három egymást követő szabadnapból még öt lesz jövőre: a korai, április eleji húsvét és a május közepi pünkösd mellett háromnapos hétvégét hoz a pénteki március 15-e és a szintén pénteki november 1-je is. És szintén három napot pihenhetünk 2013 karácsonyán is, de arra az időszakra egészen sajátos munkarendet tervezett az NGM. Kedden, 24-én nem kellene dolgozni – ezt a napot az aranyvasárnap előtti szombaton, 21-én dolgoznánk le –, kellene viszont 27-én, pénteken. Valószínű persze, hogy aki csak teheti, kivesz egy-egy szabadnapot 23-án és 27-én, így egybefüggően nyolc szabadnapja lehet.

Négynapos hétvégét viszont csak egyet kapunk: augusztus 20-a kedden lesz, így az augusztus 19-i hétfőt augusztus 24-én lehet ledolgozni a tervezet szerint. Két ünnepnap, május 1-je és október 23-a pedig szerdára esik majd, így azok környékén nem lesz cserebere.