A jegybank is az IMF-re vár

2012.04.04. 09:05

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem csökkenthet kamatot az előtt, hogy pénzügyi megállapodás születne az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette ki Gerhardt Ferenc és Kocziszky György, a Monetáris Tanács két külső tagja a Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozva. Gerhardt Ferencet és Kocziszky Györgyöt - két másik taggal - tavaly márciusába szavazta meg a parlament az MNB monetáris tanácsába külső tagként.

Gerhardt Ferenc azt nyilatkozta a hírügynökségnek, hogy a monetáris politika enyhítésére csak a sikeres EU/IMF-megállapodás után kerülhet sor. Hozzátette: szükségünk van a megállapodásra, ami lélektani támogatást nyújt a globális piacokon. Gerhardt Ferenc szerint, amint a körülmények megteremtődnek, a kamatcsökkentés fokozatos lesz, és nem egyszeri nagy lépésben történik majd.

Kocziszky György ehhez hozzátette: egyértelmű üzenetet kell küldenünk a piacoknak arról, hogy a kamatcsökkentés jogos. Gerhardt Ferenc és Kocziszky György egyaránt magasnak tartja a jelenlegi, 7 százalékos kamatszintet, ami kedvezőtlen a gazdaság szempontjából.