IMF nélkül veszélyben vagyunk

2012.04.05. 15:05

Az év első hónapjaiban kiemelkedően teljesítettek a nemzetközi részvénypiacok. A javuló globális kockázatvállalási hajlandóság mögött az európai adósságproblémák időleges háttérbe szorulása, a kedvező amerikai makrogazdasági adatok és az Európai Központi Bank (EKB) likviditás-fokozó lépései álltak, fogalmaz a Quaestor negyedéves gazdasági elemzésében.

Az időlegesen háttérbe szoruló európai problémák lehetővé tették, hogy a figyelem ismét az Egyesült Államokból érkező makrogazdasági adatokra irányuljon. Ez a forgatókönyv a következő hónapokban is fennmaradhat, és ha az amerikai gazdaság továbbra is biztatóan teljesít, illetve Európában nem merül fel újabb, a globális pénzpiacokat is érdemben fenyegető probléma, folytatódhat a részvénypiacok jó teljesítménye.

A Quaestor szerint jelenleg a portugál helyzet ad okot a legtöbb aggodalomra, a fenntarthatatlan szinteken tartózkodó kötvényhozamok, és a gyenge lábakon álló költségvetés jelentős kockázatokat hordoz.

Nem túl rózsás

A hazai növekedés kilátásai is bizonytalanok. Természetesen az elsődleges kérdés az EU-IMF megállapodás mielőbbi tető alá hozása. Jóllehet jelenleg kedvező a nemzetközi hangulat, és ennek hatására többen felvetik a megállapodás szükségtelen voltát, azonban túl sok a jelenleg elfedett bizonytalanság. Elég megemlíteni Portugália helyzetét, amit egyre többen emlegetnek második Görögországként vagy az ír növekedéssel kapcsolatos bizonytalanságokat. Ha ezek a félelmek megerősödnek, Magyarország ismét kellemetlen helyzetbe kerülhet a költségvetés finanszírozásának tekintetében.

Nem beszélve a német növekedés bizonytalan megítéléséről, a hazai lakossági kereslet, hitelezés, beruházási kereslet elégtelenségéről, valamint a kormányzat erőfeszítései ellenére még mindig magas adósságállományról.

Mindezek azt jelzik, hogy az ország továbbra is sérülékeny helyzetben van - véli a cég. A borús nemzetközi befektetői hangulat és az országkockázat növekedése a hazai részvények mozgására is rányomta bélyegét. Az idei évet tekintve mindenképpen biztató jel a hazai index korábban tapasztalt alulteljesítésének megszűnése, ami azonban továbbra is a forgalom visszaesésével párosul. A hazai vezető részvények közül a technikai kép alapján a legjobban a MOL teljesíthet, amelynek fundamentumai is stabilnak tűnnek. Az OTP árfolyamát továbbra is döntően befolyásolhatják az európai adósságválsággal kapcsolatban érkező hírek, illetve az euró-forint árfolyama és a magyar országkockázat megítélésének változásai, elsősorban az EU-IMF megállapodás híre. A gyógyszergyártók közül úgy tűnik, újra a Richternek „áll a zászló”.

A devizapiacon előtérbe kerülnek a makrogazdasági mutatók

A fejlett piaci jegybankok csínján bánhatnak a likviditásnöveléssel az előttünk álló negyedévekben az inflációs félelmek miatt, ezért a devizapiaci szereplők mostantól egyre inkább a makrogazdasági kilátásokra és fundamentumokra koncentrálhatnak, amikor a devizapiacon tartós befektetési lehetőségek után néznek.

A feszültség a bankszektorban csillapodott, az eurozóna elkerült egy nagyobb pénzügyi cunamit, de a kereskedelmi bankok kezébe helyezett többletforrások felhasználási célja és ideje továbbra is bizonytalanságot szül, hiszen a világgazdasági növekedés korántsem olyan egészséges, hogy elbírjon egy nagyobb inflációs hatást.