Ötmilliárdos vásárlást mondott le az állam

2012.04.05. 08:18
A költségvetési szervek beszerzéseit bonyolító KEF két folyamatban lévő közbeszerzését fújta le, egy nettó 4,5 milliárdos papír- és egy egymilliárdos nyomtatótendert.

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF, korábbi nevén Központi Szolgáltatási Főigazgatóság) két közbeszerzését is megszüntette, egy nettó 4,5 milliárd forint keretösszegű papír- és egy egymilliárdos, nyomtatók szállítására kiírt eljárását − derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED). A januárban közzétett ajánlati felhívásokat indoklás nélkül vonták vissza, erre a közbeszerzési törvény lehetőséget ad, ha a visszavonásról hirdetményt ad fel az ajánlatkérő és értesíti az ajánlattevőket - írja a Napi Gazdaság.

 

Az irodai papírok, író- és irodaszerek szállítására a tervek szerint három ajánlattevővel kötöttek volna két évre megállapodást, nettó 4,5 milliárd forint keretösszegben. A KEF honlapjáról kiderül, hogy a hatályos papírszerződést sem merítették még ki a központi költségvetési szervek. A nettó 4,4 milliárd forintos keretmegállapodást 2011. január 31-án írták alá a közbeszerzésen kiválasztott BudaPiért Zrt.-vel, az Apis Irodaszer Kft.-vel és az I-Com Iroda-Kommunikáció Kft.-vel, ez eredetileg 2012. július 30-ig lenne hatályban. A KEF legutóbbi összesítése szerint azonban az eddig vásárolt termékek visszaigazolt értéke 1,9 milliárd forintot tesz ki, így a szerződés jelenleg mintegy 43 százalékban teljesült.

A nyomtatórendszerek és kellékanyagok szállítására idén augusztustól egy évig hatályos szerződést kötött volna a KEF, nettó egymilliárd forint keretösszegben. A hatályos, nettó 4 milliárd forint keretösszegű megállapodásuk − amit tavaly két tucat céggel és konzorciummal kötöttek − a nyomtatókra vonatkozóan augusztus elején, a kellékanyagokra pedig szeptember végén járna le. A KEF összesítése szerint azonban a szerződés eddig "csak" 33 százalékban teljesült, 1,9 milliárd forint visszaigazolt mennyiséggel. A főigazgatóság dönthet úgy, hogy a keretösszeg kimerüléséig meghosszabbítja a most hatályos keretmegállapodásokat.