Matolcsy: Tanulnunk kell a kínai sikerből

2012.04.12. 11:13

Le kell vonni a tanulságokat a huszadik századból és meg kell látni a huszonegyedik század lehetőségeit, mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Kína-Közép- és Kelet-Európa szimpózium csütörtöki megnyitóján.

A tárcavezető azt mondta, a huszadik század egy hosszú évszázad volt, két világháború is volt az első felében. De ha a második felét nézzük, sikereket is látunk, az újjáépítés korszaka fellendülést hozott, Európa nyertese ennek az időszaknak. Hatalmas siker például az Európai Unió létrejötte, mondta a miniszter. Matolcsy szerint erősíteni kell az együttműködést Kína és Közép-Kelet-Európa között, és ezt az új stratégiai partneri kapcsolatot szilárd alapokra kell építeni.

A huszonegyedik századnak még csak az elején járunk, de máris átéltünk egy gazdasági, politikai és társadalmi világválságot, ebből is tanulhatunk, vélte a miniszter. Például azt, hogy erős államra van szükség, felértékelődött a politikai stabilitás szerepe. "Az állam visszatért" - mondta a miniszter, aki szerint meg kell teremteni az állam, a politika és az üzleti élet harmóniáját, tanulnunk kell a kínai sikerből.

Matolcsy szerint új szabályozásra van szükség a pénzügyi szektorban. "Joseph Stiglitznek igaza volt, a piac nem képes önmaga szabályozására" - mondta. A miniszter kifejtette, az üzleti életben nem csak profitra, de etikára is szükség van, meg kell teremteni a profit és etika egyensúlyát. Úgy vélte, ez is a válság egyik tanulsága. Matolcsy György szerint hazánknak erős iparra, munkahelyekre, beruházásokra van szüksége, Kínáról etekintetben is példát vehetünk: "az országban többmillió munkahelyet teremtenek évente."

A miniszter szerint a 21. században kiemelt szerep jut az innovációnak, az oktatásnak és a kutatás-fejlesztésnek, és ezeken a területeken is hatékony együttműködést alakíthatnak ki Kínával.