Egyre több cég szűnik meg

2012.04.13. 15:45

Miközben a felszámolások stagnálnak, a végelszámolások száma jelentősen megnőtt az építőiparban. Az ágazatban kisebb és nagyobb cégek is gyakran megszűnnek, csak a külföldi tulajdonban álló társaságokra nem jellemző a nagy fluktuáció - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból.

A cég közleménye szerint több mint 1400 építőipari cég esetében indult meg a végelszámolás az első negyedévben. Ez 40 százalékos növekedés az elmúlt egy év negyedéves átlagához képest, és 30 százalékos növekedés 2011 azonos időszakához képest.

A tájékoztatás szerint a nagy növekedési ütem mögött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a cégbíróságok határozott fellépése húzódik meg: kényszer-végelszámolást rendelnek el azoknál a cégeknél, amelyek nem tesznek eleget beszámolási és egyéb kötelezettségeiknek.

Az idei első negyedévben közzétett 1111 felszámolási eljárás csaknem megegyezik a tavalyi négy negyedév átlagával, vagyis az építőiparban magas szinten stabilizálódott a felszámolások száma és aránya. Az előző év azonos időszakához képest 17 százalékos növekedés. Az adatok szerint csak a külföldi tulajdonú cégek likviditási helyzete stabilabb az ágazati átlagnál. Közülük kevesen kerülnek felszámolás alá, az Opten szerint feltehetőleg azért, mert a nagy külföldi tulajdonosok még képesek finanszírozni a magyarországi veszteségeket. Utoljára 2008 első negyedévében alakult annyi új vállalkozás az építőiparban, mint 2012 első negyedévében. Összesen 1.892 új céget jegyeztek be a cégbíróságok.

A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját, aki szerint tavasszal általában megugrik az új alapítások száma az ágazatban, ám a mostani adat 30 százalékkal magasabb, mint a tavalyi havi átlag. Az igazgató szerint bár a cégek újak, az esetek 70 százalékában a céghez kötődő személyeknek már korábban is voltak vállalkozásaik az ágazatban.