NGM: Ötoldalú egyeztetés kezdődik a jegybanktörvényről

2012.04.13. 11:04

A Nemzetgazdasági Minisztérium megkapta az Európai Központi Bank (EKB) véleményét a jegybanktörvényről, és az abban megfogalmazott kifogásokról már a jövő héten megkezdődik az ötoldalú, szakmai informális egyeztetés, közölte pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az egyeztetést a nemzetgazdasági miniszter egy korábban küldött levélben javasolta Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének. Az ötoldalú egyeztetésen az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutalap, Magyar Nemzeti Bank és a magyar kormány képviselői vesznek részt, áll a közleményben.

Mint arról az Index is beszámolt, az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön tette közzé legfrissebb véleményét a jegybanktörvény módosításáról, amelyben néhány pontot továbbra is kifogásolt, egyebek mellett a monetáris tanács bővítésének szándékát. Ez ugyanis az EKB szerint súlyos aggályokat kelt az MNB függetlenségét illetően.

Az EKB véleménye szerint a tervezett módosítás ugyan néhány korábban kifogásolt kérdést rendez, de úgy tűnik, ennél többet nyitva hagy. Előrelépésnek tekinthető, hogy az MNB és a PSZÁF összevonásának lehetőségét hibásan megteremtő passzus eltűnne, és módosulna a jegybanki vezetők felmentésével kapcsolatos szabályozás is. Ez ugyanakkor már a módosítás ellenére sem felelne meg maradéktalanul az uniós követelményeknek.

Továbbra is kifogásolják jegybanki vezetők bérének csökkentését – ebben az ügyben másfél éve sérti az uniós alapszerződésben garantált jegybanki függetlenséget a magyar szabályozás az EKB szerint, fizetést csökkenteni csak a vezetőváltásnál lehetne. Aggódnak a jegybanki vezetés átalakítása miatt általánosságban is. "Az MNB döntéshozó testületei összetételének állandó változtatására figyelemmel a Monetáris Tanács tagjai számának – az MNB-val való konzultáció nélkül és szükségleteinek megfelelő figyelembe vétele nélkül, illetve az MNB álláspontja ellenére történő bővítés ésszerű indokolása mellőzésével történő – növelése az alelnökök száma növelésének lehetőségével együtt súlyos aggályokat kelt abban a tekintetben, hogy ez felhasználható lehet a döntéshozatal központi banki függetlenség kárára történő befolyásolásához" - áll a véleményben.