Ősszel indulhatnak a kereskedőházak

2012.04.13. 13:20
A kormány elfogadta Magyarország 2012–2020 közötti külgazdasági stratégiáját, végrehajtása érdekében pedig egyebek mellett a kereskedőházak koncepciójának kidolgozását írta elő az érintett minisztereknek.

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kabinet felhívja a nemzetgazdasági minisztert, a külügyminisztert és a vidékfejlesztési minisztert, hogy a külgazdasági stratégia figyelembevételével készítsék el a kereskedőház részletes koncepcióját április végéig. A kereskedőház létrehozásához szükséges, a jogi, pénzügyi és költségvetési feltételeket is tartalmazó részletes intézkedési és ütemterv előkészítésének határideje május 31., a kereskedőház megalapításáé, és tevékenységének megkezdéséé szeptember 1-je.

Hidvéghi Balázs, az NGM helyettes államtitkára, nemrég azt mondta, hogy a készülő külgazdasági stratégia alapján Magyarország a jövőben az Európai Unión kívüli piacok meghódítására is jelentős erőfeszítéseket tesz. Különösen a feltörekvő ázsiai országokban szeretnék erősíteni a magyar cégek külpiaci jelenlétét.

Az országspecifikus kereskedőházak pedig - amelyek célja a kkv-k segítése a külpiacra jutásban - a stratégia részeként nem csupán piacfeltárást végeznek, hanem konkrét üzletek  
lebonyolítását, megkötését is vállalják majd.

Ugyancsak a stratégia részeként a kormány támogatja, hogy Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-nek a Magyar Export-Import Bank Zrt.-ben (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.-ben (Mehib) lévő tulajdonrészét a magyar állam szerezze meg.

A kormány mindezek mellett felhívta a nemzetgazdasági minisztert és a külügyminisztert, hogy készítsenek előterjesztést a kötött segélyhitel projektek felülvizsgálatáról, értékeléséről, és ennek ismeretében dolgozzák ki a kötött segélyhitelezés koncepcióját.