Szeret minket, mert mások utálnak

Index/portfolio
2012.04.16. 18:13 Módosítva: 2012.04.16. 18:14

Alapvetően kedvezően nyilatkozott Magyarországról Michael Hasenstab, a Templeton magyar állampapírokat kezelő alapjának igazgatója. Hasenstab úgy véli, hogy az IMF-megállapodás körüli akadályok csak felszíni ügyek, a valóságban a kormány azt teszi, amit az IMF kér. Azért is szereti a magyar befektetését, mert „mások utálják” – írja a Portfolio.

Mint ahogy azt korábban megírtuk, a Templeton csaknem 2000 milliárd forintnyi forintos és eurós állampapírt vásárolt, a Bloomberg friss adatai szerint pedig az alapkezelő a legnagyobb befektető a 2022-ben lejáró magyar állampapírok piacán a maga 6,8 százalékos részesedésével.

Nem ügy

„Azok az ügyek, amelyek jelenleg súrlódási pontokat jelentenek az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és a magyar kormány között, jelentéktelenek” – nyilatkozta a Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint Hasenstab, a Templeton Global Bond Fund igazgatója hétfőn. „Szeretjük azokat a befektetéseinket, amelyek jó hosszú távú fundamentumokkal bírnak, és szeretjük azokat a befektetéseinket, amelyeket mindenki utál. Magyarország megfelel ezeknek a szempontoknak”.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a hivatalos tárgyalások az IMF-fel öt hónap után sem kezdődtek el, mert Magyarország jogi vitákba bonyolódott az Európai Unióval a jegybank és más intézmények függetlenségének ügyében.

Csak egy kis súrlódás

„A kormány pontosan végrehajtotta azt, amit az IMF kért tőle” – tette hozzá Hasenstab, aki szintén kezeli a Templeton luxemburgi székhelyű, 43 milliárd dollár értékű Global Bond Fund nevű alapját. „Most csak egy kis súrlódás van kibontakozóban a piacok és az ország között” – fogalmazott a nagybefektető, aki azt is hozzáfűzte, hogy „még mindig pozitív a forint közép távú kilátásait illetően".

„A magyar kormány olyan területeken hajt végre strukturális reformokat, amelyekhez Európa nagy részén nem nyúltak hozzá”  – magyarázta Michael Hasenstab, példaként említve a nyugdíjkorhatár emelését (bár a beszámoló szerint arra nem tért ki, hogy a korhatár emelését még az előző kormány hajtotta végre). „Az ország emellett profitál a német exporttal való szoros összefüggéséből” – mutatott rá.

Jót keresett

A hírügynökség beszámolója szerint a magyar államkötvények idén dollárban kifejezve 12 százalékos profitot hoztak a befektetőknek. Az elmúlt napokban azonban újra emelkedésnek indultak a magyar kötvényhozamok az IMF-megállapodás körüli bizonytalanságok felerősödése miatt.

Hasenstab a magyar kötvényekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy megéri magyar eszközöket tartani, mert igen jelentős hozammal kecsegtetnek. „Magyarország esetében kifizetődő a várakozás” – érzékeltette hozzáállását az intézményi befektető.

Kilóg a sorból

Az elmúlt napokban leginkább pesszimista elemzői kommentárok láttak napvilágot Magyarországgal kapcsolatban. A Commerzbank londoni közgazdászai például ma úgy fogalmaztak, hogy a piacon kezd körvonalazódni az a kockázati forgatókönyv, hogy Magyarország nem jut megállapodásra új IMF/EU-hitelprogramról a valutaalappal és az unióval.

Múlt héten a Citibank elemzője jutott arra a következtetésre, hogy az idei év utolsó negyedévében jön létre a megállapodás a nemzetközi szervezetek és a magyar kormány között az új hitelkeretről.