Pofont adott a forintnak Matolcsy

2012.04.18. 09:20 Módosítva: 2012.04.18. 09:23

Szerda reggelig tartott a keddi forinterősödési hullám. A mai napot még 295,5 forint közelében kezdte a kedd reggel még 299 forint fölött járó az euró, amellyel szemben a spanyol aggodalmak ellenére erősödött a forint a hét elején.

Azonban a szerdai piaci kereskedés beindulásával pillanatok alatt látványosan ismét gyengült a forint árfolyama. A fél kilenc körül még 295,5 forintos szinten lévő euróárfolyam bő félórával később már 297,2 forintnál volt, vagyis félóra alatt több mint fél százalékot gyengült a forint. Az forintárfolyammal általában párhuzamosan mozgó OTP reggel 2 százalékos mínuszban kezdett a tőzsdén.

A forint árfolyamának alakulásával kapcsolatban a Porfolio.hu megjegyzi: miután a jegybanktörvényhez kedd este benyújtott kormányzati módosítók nem mindenben elégítik ki az Európai Központi Bank kéréseit, a kormány szándéka, hogy gyorsan megegyezzen a nemzetközi szervezetekkel, ez alapján sem igazán látszik. Emellett a forint gyengülését a kedvezőtlen nemzetközi környezet is kiválthatta, szerdán mínuszban indult az európai tőzsdeindexek többsége, és gyengült az euró is a dollárral szemben.

A reggeli forintgyengülési hullám nemcsak az euró árfolyamára volt hatással, sőt, nem is az euróval szemben értékelődött le leginkább a forint. A dollár a 225 forintos szintről bő félóra alatt 0,9 százalékkal 227 forint közelébe drágult, a svájci frank árfolyama 245,8 alól 247,3 forintra emelkedett.