Eladó a legrégebbi budafoki gyár

2012.04.19. 07:55
A Lampart Budafoki Zománc Kft. háztartási zománcozott termékeket, kályhákat és konvektorokat gyártott, azonban nem sikerült új technológiát és termékeket bevezetve megkapaszkodnia a piacon, az olcsóbb importárukkal felvenni a versenyt.

Felszámolója eladásra hirdette meg a főváros és Budafok egyik legrégebbi gyára, a budafoki zománcgyár 2,6 hektáros telephelyét, nettó 432 millió forintért. A zománcozott edényeket, mosdókat és zuhanytálcákat, kályhákat és konvektorokat (Promontor, Lampart, Gála és Etna márkaneveken), valamint kandallókat gyártó Lampart Budafoki Zománc Ipari és Kereskedelmi Kft. (LBZ) 2010 szeptembere óta áll felszámolás alatt.

Első jogelődjét 1904-ben alapították, a két világháború között háztartási edényeket és eszközöket gyártott, később a kőbányai székhelyű Lampart Zománcipari Művek Budafoki Gyáraként és néven szanitertermékeket és tűzhelyeket állított elő, majd Lampart Budafoki Zománc Vállalat néven zománcozott háztartási termékeket és kályhákat gyártott. Az 1993-as privatizációval német tulajdonba, majd néhány év múlva a magyar menedzsment tulajdonába került a már kft. formában működő társaság. A cég bevételeinek jelentős része exportból származott, a keleti piacok mellett nyugatra, elsősorban Németországba szállított.

A cég összeomlásához leginkább az vezethetett, hogy nem tudott megújulni, új technológiát és termékeket bevezetni, illetve versenyezni a kínai vagy akár a Törökországból érkező olcsóbb zománcárukkal − mondta lapunknak Jendrolovics Pál felszámolóbiztos, a felszámoló Budapest Investment Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A konvektorok iránt is nagyon visszaesett a belföldi kereslet, a fő exportcikknek számító kandallókkal szemben pedig több minőségi kifogása is volt a partnereknek. Piróth Béla ügyvezető a XXII. kerületi önkormányzat lapjának 2010 februárjában arról beszélt, hogy a cég stratégiai partnerének tekintett német megrendelő nem fizet, 350 ezer euróval tartozott a Lampartnak. Az ügyvezető akkor reménykedett abban, hogy új hitellel 2010 márciusában újraindulhat a termelés az előző év végi, szokásos leállás után, de erre már nem került sor, szeptemberben elindult a felszámolási eljárás. A mintegy száz dolgozót a felszámoló bocsátotta el, járandóságuk egy részét a bérgarancia-alap támogatásából fizette ki.

Működésének utolsó teljes évében, 2009-ben az előző évi csaknem felére, nettó 884 millió forintra esett az értékesítési árbevétele, üzemi tevékenységének eredménye pedig 371 millió forintos veszteséget mutatott − derül ki az Opten cégtárának adataiból. Az LBZ fokozatosan vesztette el piacait és bevételét, beszámolói szerint 2003-ban még nettó 4,4 milliárdos árbevétele volt.

A társaság több mint 1,2 milliárd forinttal maradt adósa hitelezőinek. A szállítók várhatóan nem jutnak hozzá követelésük ellenértékéhez, a legnagyobb hitelezők, a zálogjogosult K&H Bank és Eximbank viszont bizonyos mértékű megtérülést várhat a telephely értékesítéséből.

Az előbbi pénzintézet forgóeszközhitelt, az utóbbi exporthitelt nyújtott a cégnek, amelynek 2009-es beszámolójában a K&H felé fennálló kötelezettsége meghaladta a 647 millió, az Eximbank felé pedig a 219 millió forintot.

Lampart Budafoki Zománc Kft.-adatok (M Ft)
 
 2008  2009
Értékesítés nettó árbevétele 1 606,7 884,1
− ebből exportértékesítés 743,1 598,1
Üzemi eredmény 5,3 −371
Mérleg szerinti eredmény −18,4 −427
Befektetett eszközök 735,7 673,3
Forgóeszközök 1 121,70 885,6
Saját tőke 691,5 262,3
Kötelezettségek 1 173,9 1 299,9
 Forrás: Opten