Gigaberuházásokat ígér Matolcsy

2012.04.19. 07:48

A tárgyalás alatt álló befektetési projekteknek a következő öt-hét évben várható beruházási összértéke 6,5 milliárd euró körül van, ezek révén közvetlenül 25 ezer, közvetetten pedig 65 ezer munkahely jöhet létre − írta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válaszul Kolber István képviselő kérdésére, számol be a Napi Gazdaság.

A tárcavezető szerint hamarosan újabb beruházás bejelentésére és támogatási szerződés aláírására lehet számítani. A kormány 2011-ben hét nagyberuházást jelentett be, amelyek egyedi kormánydöntés keretében támogatást kapnak.

A projektek volumene meghaladja az 500 milliárd forintot, a beruházások közvetlenül több mint ötezer új munkahelyet teremtenek. Ezek közül négy projekt esetében írtak alá támogatási szerződést. A támogatások maximum négy éven belül megtérülnek, később pedig jelentős hasznot hoznak − olvasható a válaszban. Matolcsy úgy látja, hogy nem kell számolni a beruházások visszaesésével, meglátása szerint ehhez szükség van arra, hogy a kormány alacsony szinten tartsa a jövedelemadókat.