Tőkét emel, és spórol a Járai-biztosító

2012.04.19. 15:50

A Szolvencia II. szabályozás magasabb tőkekövetelményeinek való megfelelés, és a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító (EMABIT) gyors növekedése miatt ősszel 4 milliárd forinttal kell emelni a CIG Pannónia Életbiztosító tőkéjét, amelyet az igazgatóság készít elő – mondta Járai Zsigmond, a felügyelőbizottság (fb) elnöke a biztosító csütörtöki közgyűlésén.

A tőkeemelés részben kamatozó részvény kibocsátásával, illetve alárendelt kölcsöntőkéből valósul meg. Az új részvényeket zárt körben jegyezhetik majd a részvényesek, minimálisan 50 ezer eurót személyenként. A kamatozó részvény öt év után törzsrészvénnyé alakul át.

Az új, kamatozó részvényekre évi 7 százalék kamatot fizetnek. Az 5 év utáni átváltáskor az árfolyam vagy a kibocsátáskori ár (750 forint), vagy az akkori tőzsdei ár 60 százaléka lesz. Az igazgatóság igyekszik minél több alárendelt kölcsöntőkét szerezni, hogy ne híguljon fel a részvényportfólió. Miután azzal számolnak, hogy 2014-től nyereséges lesz a biztosító, újabb tőkeemelésre nem lesz szükség, mondta az fb elnöke.

Járai Zsigmond a biztosító részvényeinek tőzsdei kereskedéséről elmondta, hogy jelenleg nincs vevő a tőzsdén, korábban ugyanis a forgalom felét a magánnyugdíjpénztárak adták, ez a kereslet kiesett, a nemzetközi befektetők nagy része pedig elfordult Magyarországtól. Jelenleg a CIG papírjai a múlt év elejei árfolyam 60 százalékán forognak a tőzsdén.

Csurgó Ottó, aki szerda óta nem a CIG Pannónia Életbiztosítónak is vezérigazgatója, a közgyűlésen bejelentette, hogy megkezdték a lakossági biztosítási termékek – az utas- és lakásbiztosítások – értékesítését, ősszel pedig a lakosságnak szóló autóbiztosításokkal is piacra lépnek. Határon átnyúló szolgáltatás keretében pedig elkezdték a fuvarozási felelősségbiztosítások értékesítését Lengyelországban.

A közgyűlés az igazgatóság által elé terjesztett valamennyi javaslatot jóváhagyta. Így 30 százalékkal – évi 21 millió forintra – csökkentette az igazgatóság elnökének a javadalmazását, az igazgatóság tagjai továbbra is ingyen dolgoznak. A felügyelő bizottság tagjai pedig 20 százalékkal kapnak kevesebb díjat, az új tarifa ülésenként 240 ezer forint. Az elnök emellett egy legfeljebb 8 millió forintos autóra jogosult, korlátlan használattal.