A telefonálást és az internetezést is adóztatná Matolcsy

2012.04.20. 12:10 Módosítva: 2012.04.20. 17:39
A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) telefon- és internetadó kivetésén dolgoznak – értesült az Origo meg nem nevezett minisztériumi forrásokra hivatkozva. A lap szerint az új adó terhelne valamennyi vezetékes és mobiltelefonálást, illetve az internetforgalmat is. A Fidesz szakpolitikusa, Nyitrai Zsolt volt infokommunikációért felelős államtitkár 2008-ban, még ellenzéki politikusként tiltakozott az internetadó ellen. Értesülésünk szerint a telekomcégek képviselőit péntek délutánra hívták be egyeztetésre az Nemzetgazdasági Minisztériumba.

A minisztérium számításai szerint évi 40-50 milliárd folyhat be az államkasszába az új sarcból, ami a végfelhasználókat sújtaná, de a szolgáltatók számláznák ki. A terhet mindenki fizetné, aki sms-ezik, mobiltelefonál, vezetékes készülékről hív valakit vagy internetezik. Az adó mértéke egyelőre nem szivárgott ki, és még az sem dőlt el, hogy adatforgalom, vagy a lebeszélt percek alapján kell-e majd megfizetni. Az Origo szerint a szaktárca az Európai Bizottság hétfőn és kedden Budapesten tartózkodó küldöttségét is beavatta.

A brüsszeli szakértők azt kérték az NGM-től: részletes számításokkal támassza alá, hogy a bevételi tervek megalapozottak. Az új adókat a kormány jövő héten fogadhatja el a hétfői Barroso-Orbán találkozó benyomásait is felhasználva.

A kormánynak az új adó bevezetésére azért van szüksége, mert az áprilisban elkészülő konvergenciaprogramban fel kell tudni mutatni azokat a költségvetési kiigazításokat, amelyek lehetővé teszik, hogy tartsuk a Brüsszel által is elvárt három százalék alatti hiánycélt, kikerülhessünk a Magyarországgal szemben évek óta fenntartott – és uniós forrásokat is veszélyeztető - túlzott-deficiteljárás alól. Ehhez Brüsszel szerint idén 150 milliárd, jövőre mintegy 400 milliárdos költségvetési lyukat kell eltüntetnie a kabinetnek, ezért van szükség az új adókra.

Az idei kiigazítás már elkezdődött: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter februárban már bejelentett egy 30 milliárdos kiigazítást elsősorban a gyógyszerkassza és fővárosi tömegközlekedés területén. Ezt követően áprilisban a miniszter 40 milliárdos spórolásra kérte a minisztériumokat.

Múlt héten kiderült: a kormány egy pénzügyi tranzakciós adót is kivethet, amiből – figyelembe véve, hogy Orbán Viktor 1 ezrelék körüli adómértékről beszélt – 100-150 milliárdos bevételt vár. Az Origo szerint olyan számítás is készült, ami a csekkadóból 250 milliárdos bevételt vár.

Hallgatnak

Sem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), sem a magyar távközlési szolgáltatók nem kommentálták az MTI-nek az Origón pénteken megjelent értesülést, miszerint a gazdasági minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg.

Az NGM annyit közölt: a tárca „sajtóhíresztelést nem kommentál”. A Magyar Telekom ugyancsak azt közölte, nem kommentálja a sajtóértesülést. Hasonlóan nyilatkozott a Vodafone, a Telenor és az Invitel is.

Négy éve nem tetszett

„Az internetadó – legyen nyílt vagy akár burkolt – teljességgel elfogadhatatlan” – ezt a fideszes Nyitrai Zsolt 2008 nyarán, még ellenzéki politikusként nyilatkozta. Az NFM volt infokommunikációs államtitkára, aki most a Miniszterelnökség kommunikációs területén dolgozik, az akkor tervezett lépést „végzetes hibának” nevezte, és azt kérte Hiller István akkori kulturális minisztertől, hogy „a rossz logikájú, hibás koncepciójú internetadó-tervezetet végleg vonják vissza”.