E-cigaretta-szövetség jött létre

MTI/Index
2012.04.21. 09:03

Az Elektromos Cigaretta Magyarországi Kereskedőinek Szövetsége (ECMX) néven hoztak létre, jelenleg bejegyzés alatt álló közös szervezetet az elektromos cigaretták gyártói, importőrei és forgalmazói, írta szombati számában a Népszabadság, a szaktárca várhatóan május elején fogadja a piaci szereplők képviselőit.

A lap emlékeztet rá, hogy Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság március eleji állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy az e-cigaretta forgalmazásában a gyógyszerekre vonatkozó szabályoknak kell érvényesülniük, gyógyszerengedélyek nélkül ilyen terméket árulni illegális.

Piaci hírekre hivatkozva a Népszabadság azt írta, hogy a kérdés nincs lezárva, a minisztériumban külön szakmai stábot hoztak létre, hogy járja körbe az e-cigaretta szabályozásának kérdését.

Egységes szabályozás az Európai Unióban sincs . Egyes helyeken a teljesen tiltját, máshol bizonyos megkötésekkel szabad árusítani, és olyan ország is van, ahol nikotintartalmú terápiás eszközként kapható a gyógyszertárakban. „Előbb-utóbb várhatóan a magyar szabályozó is lépni fog, az e-cigaretta ugyanis terjed, ráadásul mivel nem minősül dohányterméknek, nemcsak jövedéki adót nem kell utána fizetni, de a boltok és a forgalmazók kiskorúaknak is eladhatják” – mondta lapunknak egy kereskedő.