Nem divat a szabályos foglalkoztatás

MTI/Index
2012.04.21. 09:37
Az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség (OMMF) a tavaly ellenőrzött munkáltatók 57 százalékánál talált szabálysértéseket, amelyek az ellenőrzésbe vont munkavállalók felét érintették. A feketemunka a válságot is figyelembe véve nem változott érdemben, a munkahelyi balesetek csökkentek.

A munkaügyi hatóság vizsgálata tőbb mint húszezer munkáltatót és kétszázezer munkavállalót érintett tavaly. Bírságot 6434 esetben szabtak ki, összesen csaknem 1,3 milliárd forint összegben. Kevesebb céget büntettek, mint egy évvel korábban, egyértelműen annak köszönhetően, hogy a törvényi előírásnak megfelelően a kis- és középvállalkozásokkal szemben nem alkalmaztak szankciót, ha első ízben követették el a szabálytalanságot. Ez vonatkozott például a bejelentés nélküli foglalkoztatásra is.

A feketemunka a sláger

Csökkenő mértékű, de még mindig kiemelkedő szabálytalanság az országnak jelentős károkat okozó bejelentés nélküli foglalkoztatás. Az összes főbb munkaügyi jogsértéssel érintett munkavállaló 14 százalékát teszik ki a feketemunkások.

Az előző évhez képest 2011-ben átrendeződött a feketefoglalkoztatás ágazati megoszlása. Tavaly a feketemunkások 20 százaléka esett az építőipari vállalkozásokra, összhangban azzal, hogy az ellenőrzések 14 százaléka az építőiparban volt. Ez 2010-hez mérve csökkenést jelent, de ez összefüggésben van az egész hazai építőipar válságos helyzetével.

A feldolgozóiparban tevékenykedő munkáltatók "bejelentési kedve" nem változott számottevően. A 2010-ben és 2011-ben is a feketefoglalkoztatás 6 százaléka esett erre az ágazatra. Az ellenőrzési arány 2010-hez képest 1 százalékponttal nőtt.

A személy- és vagyonvédelmi tevékenységet ellátó munkáltatók ellenőrzési aránya az előző évhez képest csekély mértékben, 9 százalékkal csökkent. Ez az ágazat foglalkoztatta 2011-ben a feketemunkások közel 30 százalékát, ezzel a munkaszerződés és bejelentés nélküli munkavégzés itt öltötte a legnagyobb méreteket, megelőzve az építőipart.

A kereskedelmi vállalkozások esetében is kedvezőtlen változás tapasztalható a munkaszerződés és bejelentés nélküli munkavállalók számát tekintve. 2010-ben ez az ágazat adta a feketemunkások 5 százalékát, 2011-ben ez az arány 8 százalékra nőtt. Ez azonban annak figyelembe vételével, hogy az ellenőrzések 30 százaléka ebben az ágazatban volt, viszonylag kedvező aránynak mondható.

A vendéglátásban a korábbi évekhez képest szintén nagyobb arányú, 11 százalék volt a bejelentés nélküli foglalkoztatás. Az OMMF minden ötödik ellenőrzést ebben az ágazatban végezte.

Fizetés, pihenés, baleset

A munkaidő, pihenőidő, rendkívüli munkavégzés szabályainak megsértése, valamint a munkabérrel és annak védelmével összefüggő visszaélések a munkaügyi jogsértések 25-25 százalékát tették ki. Ugyancsak kimagasló a munkaidő nyilvántartásával kapcsolatos jogsértések mértéke, mivel azok megközelítőleg 20 ezer munkavállalót érintettek.

Az NMH honlapján közzétette a tavalyi munkahelyi balesetek adatait. Az összes munkabaleset 14 százalékkal, 17 295-re csökkent egy év alatt. A halálos munkabalesetek száma 80 volt 2011-ben, ez 16 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.