Öt forinttal is csökkenhet a benzinár

2012.04.21. 09:35 Módosítva: 2012.04.21. 12:37
Az iráni feszültségek enyhülnek, így csökken az olajár és bizony lefele tartanak a finomított termékárak is. A benzin esetében ezúttal nagyobb a visszaesés (ez talán nem is csoda az utóbbi időszak nagy felívelése után), így akár 4-5 forintos literenkénti árcsökkentésre is sor kerülhet majd a hazai kutakon. A gázolajnál ennél szerényebb, 2 forintos árcsökkenés következhet - írja a portfolio.hu.

Az Irán és az ENSZ BT állandó tagjai valamint Németország között múlt hét végén zajlott tárgyalások alapvetően pozitív irányba történő elmozdulást eredményeztek a vitatott iráni atomprogrammal kapcsolatban. Mindezek következtében az olaj árfolyama is csökkenésnek indult, hiszen a feszültségek hatására korábban jelentősebbnek mondható prémium árazódott be a Brent piacán - írja a portfolio.hu.

 

Az olajár csökkenésével párhuzamosan a finomított termékek jegyzésáraiban is lefele irányuló korrekció mutatkozott a héten. Miután a benzin piacán korábban jelentős emelkedést lehetett tapasztalni, itt most nagyobb, 2,6 százalékos visszaesés volt tapasztalható. A gázolaj piacán a dollárban mért jegyzésár eközben 0,9 százalékkal került lejjebb.

Miközben az olajár csökkent, a forint piacán kiváró hangulatban teltek a napok. A hazai fizetőeszköz dollárral szembeni árfolyama a héten 226,3-as átlagot ért el, miközben múlt héten 226,6-os értéket lehetett megfigyelni. Mindezek következtében forintban mérve a benzin átlagára 2,8, a gázolajé pedig 1,1 százalékkal lett alacsonyabb.

A lap szerint ezért a benzin piacán jelentősebb, akár 4-5 forintos árcsökkenésre is sor kerülhet, a gázolajnál azonban ennél kisebb, 2 forint körüli változásra nyílhat lehetőség.