Tamás
3 °C
7 °C

Percenként 2 forintos telefonadó jöhet

2012.04.23. 10:39
| Módosítva: 2012.05.08. 18:48

A német Welt Online információi szerint a magyar kormány a jövőben percalapú adót akar kivetni a telefonbeszélgetésekre. Egy perc beszélgetés után 2 forintot számolnának fel. Ugyanilyen összeggel terhelnék az sms-eket is. Az új adót a telekom cégeknek kellene begyűjteni, majd továbbutalni. A cikk az internetezés tervezett adójáról nem ír.

Brüsszel még ezen e héten vizsgálatot indít a tervekkel kapcsolatban, írja a német lap. A cikk emlékeztet arra, hogy az országban jelenleg is van egy, a telekomszektort sújtó különadó, és hogy ezt az az évi 61 milliárd forintos telekomadót Brüsszel megtámadta, az ügy az Európai Bíróságon van.

A magyar kormány az új telefonos adóval mintegy 170 millió euró bevételre számít a Welt szerint; átszámolva ez 51 milliárd forintot jelent. Az adót várhatóan júliustól vezetik be, és a lap információi szerint nem meghatározott, egy vagy kétéves időszakra, hanem korlátlan időre szólna.

Jelentős piaci részesedése miatt az adó súlyosan érintené a Magyar Telekomot: a Deutsche Telekom leányvállalatának ügyfeleitől származna az adó fele. A cég a hétvégén nem kívánt nyilatkozni a nyilvánosságra hozott tervekről.

Magyarország  ezzel ismét kiélezi a  feszültséget az Európai Bizottsággal és a Telekom szolgáltatókkal. Úgy tűnik, a magyar kormány nem hátrált meg az eddigi brüsszeli ellenlépésektől, írja a német online lap.

A Napi Gazdaság értesülései szerint viszont csak hívásonként kellene 2 forintot fizetnünk, ami hozzávetőleg napi 5-10 hívással számolva évente 3600-7200 forintot jelentene a felhasználóknak. A német lap verziója tehát jobban fájna a hosszabban beszélőknek, utóbbi arányosan inkább a költségtakarékossági okokból több rövid hívást kezdeményezőket sújtaná.

Az internetadó és a telefonálást sújtó új adónemek bevezetéséről szóló hírek pénteken az Origo meg nem nevezett minisztériumi forrásokra alapozott cikke után terjedtek el. Az internetes újság szerint a Matolcsy György által vezetett NGM-ben már dolgoznak a telefon- és internetadó kivetésén, sőt az elkészült számítások szerint az új sarcból évi 40-50 milliárd folyhat be az államkasszába.

Derült égből a villámcsapásként érte a távközlési cégeket, hogy a kormány továbbra is megadóztatná őket, legalábbis szektorukat, még ha ezúttal már közvetlenül a felhasználókra vetnék is ki a sarcot. A kiszivárgott tervek szerint várt mintegy 50 milliárd forintos bevétel nagyjából megegyezik az Európai Unió által kritizált távközlési különadó összegével, ami évente 61 milliárd forintot hozott a költségvetésnek.

Az ágazati adót 2010-ben vezették be, három éven át akarták kivetni a távközlési cégekre, és a kormány eddig nem jelezte, hogy meg kívánná hosszabbítani a hatályát – jövőre az eddigi ígéretek szerint a többi, a bankszektort és a kiskereskedelmi láncokat terhelő különadóval együtt eltűnne.

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!