Álságos lenne nem megszorításnak nevezni a csomagot

2012.04.24. 13:38 Módosítva: 2012.04.24. 13:38
Az új adók bevezetését álságos lenne nem megszorításnak nevezni - mondta az Ernst and Young adószakértője az InfoRádiónak. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint az helyes logika, hogy például nem a társasági adót emelik, hanem szektorális adókkal pótolja a bevételt a kormány, viszont ha jól jövedelmező ágazatot adóztatnak, az visszafoghatja annak beruházásait, ezáltal késik a gazdasági növekedés.

Várható volt, hogy adóintézkedések jönnek, a kérdés az volt, hogy ezek milyenek lesznek, mondta az InfoRádiónak a Széll Kálmán-terv 2.0-ról Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az Ernst and Young adószakértője kiemelte: politikai okokból nem jöhetnek kézenfekvő intézkedések, hiszen nem lehet progresszív adózást, vagyonadót vagy értékalapú ingatlanadót bevezetni, így marad az a terület, a viszonylag jól menő ágazatok, ahol eddig is az adóztatással operáltak. 

Összességében a csomag nem meglepő, és ezzel nő a gazdaság adóterhelése is - közölte. 

A kormányfő szerint év közben nem illik adót kivetni, csak ha nagy baj van, ezért vélhetően a nyártól életbe lépő telefonadóra az idei hiánycél biztosításához van szükség, vélekedett Vámosi-Nagy Szabolcs. 

Az adószakértő úgy látja, az helyes logika, hogy például nem a társasági adót emeli meg, hanem szektorális adókkal próbálja ugyanazt a bevételt biztosítani a kormány. Az más kérdés, hogy ha a jól jövedelmező ágazatokat adóztatják meg, az visszafoghatja a beruházásokat, ezáltal késik a gazdasági növekedés.