Kövér: Rákényszerítettek minket erre a gazdaságpolitikára

2012.04.24. 19:32
Kövér László szerint a mostani kormányoldal nem úgy indult neki a jelenlegi parlamenti ciklusnak, hogy tengelyt akaszt a fél világgal, de olyan gazdaságpolitikai stratégiát kényszerítettek rá, amely ezt eredményezte.

„Nem úgy indultunk neki a ciklusnak, hogy mi tengelyt akasztunk a fél világgal. (...) Bátrak vagyunk, de nem vakmerőek, szerettünk volna ennél olcsóbban megúszni bizonyos szükségszerű politikai döntéseket"  mondta az államfői jogokat gyakorló házelnök kedden a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos diákköreként működő Ostrakon Hallgatói Szervezet Közéleti körkép című sorozatának rendezvényén.

Felidézte: 2010-ben kormányra kerülve megpróbáltak olyan gazdaságpolitikai stratégiát követni, amelynek az lett volna a javasolt kiindulópontja, hogy miután az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) „cinkos volt abban, hogy az előttünk lévő kormányok meghamisították Magyarország gazdasági adatait", nyissunk új lapot, és a konvergenciaprogramba, valamint a költségvetési törvénybe írtak legyenek kiradírozva, és kerüljenek be oda a valós számok.

Az új kabinet akkor azt kérte, „engedjék már meg nekünk, hogy magasabb legyen az államháztartási hiány, mint amit ők úgy fogadtak el, hogy pontosan tudták, hogy az nem lehet igaz. És erre azt mondták: azt nem lehet"  mondta Kövér László, hozzátéve, hogy ekkor kellett bevezetni például a különböző válságadókat, amelyek arról szóltak, hogy ne az emberekről, a magyar vállalkozásokról kelljen „a nyolcadik bőrt lehúzni". „Így voltunk mi tulajdonképpen rákényszerítve egy olyan gazdasági stratégia megindítására", amelynek abból kellett kiindulnia, hogy muszáj teljesíteni azokat a vállalt, ám valótlan gazdasági számokat, amelyeket még az előző kormányzat rögzített  mondta Kövér.

Szimbolikus eredmények, óriási dolgok

Kövér szerint a mögöttük hagyott időszak eredményei egyelőre szimbolikusak, a gazdasági teljesítőképesség nem sokkal áll jobban, mint 2010-ben. A szimbolikus politizálás területén viszont óriási dolgokat alkotott a kormány  mondta, példaként említve, hogy az első jogszabályalkotási mozzanatok egyikeként elfogadták a nemzeti összetartozásról szóló törvényi deklarációt, a nemzetpolitika krédóját, amely azt próbálja megfogalmazni, hogy a trianoni döntés után 90 évvel ideje lenne egy olyan hozzáállás felé fordulni, miszerint a 90 évből, ami ezt a tragédiát követte, erőt is lehet meríteni. „Talán ebből az erőből táplálkozva kellene megpróbálni újra összeilleszteni a nemzet szétdarabolt részeit"  fogalmazott.

A házelnök az egyetem diákjai és oktatói előtt leghosszabban a nemzetpolitikáról beszélt, amelyről szólva a 2002 és 2010 közötti időszakot rettenetes nyolc évnek nevezte, mélypontjának pedig 2004. december 5-ét, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás napját. 2004. december 5. következményeit sosem tudtuk volna kiheverni, ha a Fidesz-KDNP 2010-ben nem arat kétharmados győzelmet  vélekedett, majd úgy fogalmazott, hogy a több mint hét évvel ezelőtti népszavazáson kiderült, Csaba királyfinak esze ágában sincs megsegíteni az elszakadt területeken élőket. A 2010-es kétharmad azonban visszahozott a reményekből, az viszont még hiányzik, hogy Magyarország ismét egy olyan, önbizalomtól duzzadó ország legyen, amely úgy is erősíti a nemzeti önazonosságot, hogy tekintélyt képvisel, és felnéznek rá más országok hangsúlyozta Kövér László.