Nem változott az alapkamat

2012.04.24. 14:12 Módosítva: 2012.04.24. 14:18
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A monetáris tanács 7 százalékon tartotta a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A döntés megfelelt az általános piaci várakozásoknak, a felzárkózó piaci elemzők a 7 százalékos alapkamat változatlanul hagyását várták.

    Az MNB-alapkamat 2011. január-november között 6 százalék volt, majd novemberben és decemberben, két 0,5 százalékpontos lépéssel 7 százalékra emelte a kamatot a monetáris tanács, ami azóta változatlan szinten van.

    Sok rossz dolog történt az elmúlt hónapokban

    A hónap során a kedvezőnek mondható márciusi inflációs adaton kívül a monetáris politika inkább kedvezőtlen fejleményekkel szembesült. Romlott az ország kockázati megítélése, jelentősen nőtt a CDS felárunk, emelkedtek az állampapír piaci hozamok, és 300 közelébe gyengült a forint az euróval szemben - emlékeztet elemzésében Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere.

    A helyzet romlása mögött egyrészt globális folyamatok húzódnak, áprilisban  ismét éleződtek az eurozóna perifériás országaival kapcsolatos feszültségek, a fókuszban elsősorban Spanyolországgal, amely méretéből adódóan komoly kihívások elé állítja az EU jelenlegi válságkezelő mechanizmusát.

    A negatívabb külső környezet mellett a hazai hírek meglehetősen vegyesek voltak. Az IMF tárgyalások megkezdésének időpontja egyre inkább csúszni látszik. Továbbra is úgy tűnik, hogy a retorika szintjén túl a kormány nem igazán igyekszik a feltételek teljesítésével, és inkább vállalja a kiugróan magas kamatokon történő adósságfinanszírozást.

    Nyilvánosságra került a Széll Kálmán terv 2.0, amelyben a kormány deklarálta a deficitcsökkentés melletti elkötelezettségét, így a program végrehajtásával kikerülhetünk a túlzott deficit eljárás alól, ami mindenképp üdvözlendő - véli Bebesy.

    A monetáris politika számára azonban az is releváns, hogy az adóemelések miatt újabb egyszeri lökést kap az infláció 2013-ban. Véleményünk szerint  ugyanakkor a fő veszélyforrás továbbra is az, hogy a nemzetközi helyzet törékenységét alapul véve, a jelenlegi növekedési kilátásaink mellett adósságfinanszírozásunk fenntarthatósága IMF védőháló hiányában bizonytalan.

    A helyzet hirtelen romlása könnyen kényszerítheti az MNB-t kamatemelésre az ország pénzügyi stabilitásnak megőrzése érdekében. IMF támogatással a Széll Kálmán terv megvalósítása  akár a kamatcsökkentésre is lehetőséget biztosítana.