Gellért, Mercédesz
5 °C
23 °C

Rövidebb Nabucco épülhet

2012.04.25. 10:27

A Nabucco földgázvezetéknek egy rövidebb változata, az úgynevezett Nabucco West épülhet meg, amely a tervezett török transz-anatóliai gázvezetékkel (Tanap) együtt szállíthat majd földgázt a Kaszpi-tenger térségéből az Európai Unióba - írta szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap.

A FAZ uniós diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy túl drága lenne a több mint 3 ezer kilométer hosszú vezeték megépítése, számítások szerint a beruházás 8 milliárd eurót emészthet fel, miközben a költségek akár magasabbra is emelkedhetnek. A projektre létrehozott konzorcium ezért most egy rövidebb változat, a Nabucco West megvalósíthatóságát vizsgálja. Ezt kedden az osztrák OMV is megerősítette.

A FAZ szerint a Törökország nyugati határától - a török-bolgár határtól - Ausztriáig húzódó Nabucco West a szintén még csak megépíteni tervezett Tanap török gázvezetékkel közösen szállíthat gázt a Kaszpi-térségből. A lap idézte az Európai Bizottság energiaügyi biztosa, Günter Oettinger szóvivőjét, aki kifejtette: a brüsszeli bizottság számára fontos, hogy az unió egy új gázvezeték révén hozzáférést szerezzen a Kaszpi-térség földgázkészletéhez, a projekt konkrét megvalósulási formája pedig kevésbé lényeges kérdés.

A Mol esetleges kiszállása a projektből nem feltétlenül negatív fejlemény, ha sikerül találni egy újabb, tőkeerős partnert - tette hozzá. A FAZ szerint a Bayerngas bajorországi gázszolgáltató társaság léphet be a konzorciumba, amiről már tavaly óta folynak tárgyalások.

Orbán Viktor hétfőn Brüsszelben azt mondta, hogy a Mol szerinte kivonul a Nabucco nemzetközi gázvezeték-építési beruházásból. A Mol a kormányfő kijelentésére reagálva közölte, hogy a Nabucco-projekttel kapcsolatban több bizonytalanság merült fel, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni. Hangsúlyozták: a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind pedig a gáz forrása bizonytalan.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.