Rég láttunk ilyen erős forintot

2012.04.25. 12:58 Módosítva: 2012.04.25. 15:03
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Meredek erősödésbe kezdett a forint árfolyama a hírre, hogy megkezdhetjük a hivatalos hiteltárgyalásokat az EU-val és az IMF-fel.

    Az euró percek alatt mintegy 3 forinttal lett olcsóbb: míg dél körül még 292 forint környékén járt az árfolyam, addig a hír nyilvánosságra kerülése után az árfolyam 288,7 forintig esett. A forint erősödése azonban ekkor sem állt meg, fél kettő körül már 286 közelében járt az euró árfolyama.

    A forint utoljára február közepén, vagyis több mint két hónappal ezelőtt volt ilyen erős az euróval szemben.

    Dél körül a svájci frank 240,17, az amerikai dollár pedig 218,41 forintot ért, másfél órával később 238,5 forintnál volt a frank, 217 forint alatt a dollár.

    A technikai elemzések szerint 285,5 forint környékén lehet egy úgynevezett erős ellenállási pont az árfolyamban – ami meggátolhatja a további forinterősödést –, de ha ez áttörik, akkor nem lehetetlen, hogy 280 forint környékére esik a forint/euró árfolyam.

    A tőzsde is szárnyal, a BUX index egy óra előtt nem sokkal 3,8 százalékos pluszban járt. Az IMF-hír az OTP árfolyamát dobta meg leginkább, a bank papírjainak árfolyama a bejelentés után 7 százalékos nyereség környékén járt. A másik bankpapír, az FHB-részvény is több mint 5 százalékot erősödött, az árfolyama 560 forinton van.

    Az egyéb vezető részvények közül a Mol 4,6 százalékot erősödött a tegnapi záróértékéhez képest, a Richter több mint 3 százalékos pluszban van, de még a telefonadó miatt bizonytalan helyzetű MTelekom is csaknem 2 százalékot drágult.

    A pozitív piaci várakozásokat jelzi az is, hogy már délelőtt és tegnap is jelentősen esett az ország csődkockázata Orbán Viktor és José Manuel Barroso megbeszélését követően. Az MTI szerint a hét eleji 600 bázispont környékéről tegnap 570, ma délelőtt pedig 559 bázispont környékére esett a magyar cds-felár a londoni piacon. A bizottsági ülés után meredeken esni kezdett a cds-árazás, kora délután 539 pontig csökkent az értéke.