Az IMF még nem adott időpontot

2012.04.26. 16:24

Üdvözli az Európai Bizottság szerdai döntését az IMF, de megvárja, amíg Brüsszel hivatalosan is elküldi állásfoglalását a magyar hiteltárgyalások megkezdéséről - nyilatkozta Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap magyarországi irodavezetője egy szerdai budapesti konferencián a HírTv beszámolója szerint.

Még nem adtak időpontot

A csatorna híradójában az is elhangzott, hogy csak ezek után adnak időpontot a magyar tárgyalódelegációnak az egyeztetések megkezdésére - írja a Portfolio. Ez az első megszólalás a Nemzetközi Valutaalap részéről a szerdai eseményeket követően, amikor is az Európai Bizottság úgy döntött, hogy zöld jelzést ad a hiteltárgyalások megkezdéséhez, mert úgy véli, hogy Magyarország kimutatta elkötelezettségét.

A Bizottság tegnapi közleményében úgy fogalmazott, hogy Magyarország kézzelfogható lépéseket tett annak érdekében, hogy az uniós jogszabályokkal összeegyeztethetők legyenek azok a magyarországi törvények, amelyek relevánsak a stabil és független jogi környezet biztosítása szempontjából. Korábban az IMF rendszeresen azt kifogásolta Magyarországgal kapcsolatban, hogy a kormány nem tette meg a kézzelfogható lépéseket, ezért nem indultak meg a tárgyalások. Most mindenki a Valutaalap zöld jelzésére vár.

Kemény álláspontot képvisel a magyar fél

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy akár hetekig is eltarthatnak a hivatalos tárgyalások, mert bonyolult egyeztetésekre készülnek. A magyar főtárgyaló a csatorna szerda esti műsorában arról is beszélt, hogy a magyar kormány bármiről hajlandó tárgyalni, de ez nem azt jelenti, hogy bármit el is fogad.

A nemzeti szuverenitással összefüggő kérdéseket, valamint a kormány politikájával szöges ellentétben álló feltételeket nyilván nem kívánunk elfogadni - fejtette ki a Rájátszás című műsorban.
A most induló tárgyalások éppen arra jók, hogy tisztázzuk azt, hogy milyen feltétel fogadható el, milyen felvetés, kérés vagy követelés - mondta Fellegi.