Brüsszel engedhetett Simor fizetése ügyében

2012.04.26. 08:00

Az Európai Bizottság elfogadta a saját információkérő levelére adott magyar válaszokat (a változtatás az általános közszféra-bérrendezés része volt) és többé nem látja úgy, hogy a jegybanki vezetők fizetési plafonjára vonatkozó szabályozás jogi problémát okozna - írja brüsszeli információira hivatkozva a Bruxinfo.

Ez az értesülés összhangban van azzal, amit Fellegi Tamás magyar IMF-főtárgyaló tegnap délutáni sajtótájékoztatóján mondott, miszerint nem hátrált meg a kormány a jegybanki kötelezettségszegési eljárás kereteibe tartozó vitás pontokban (fizetési plafon, eskütétel). Továbbra sem világos azonban még minden a jegybanktörvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás témájában - írja a portfolio.hu.

A lap szerint ellentmondás mutatkozik ugyanis abban, hogy ha a fizetési plafon és az eskütétel témájában nem hátrált meg a kormány, akkor Brüsszel milyen területeken várja a törvénymódosítás parlamenti elfogadását, amelyet elég egyértelműen kinyilvánított a hiteltárgyalások megkezdésének előfeltételeként.

Elképzelhető, hogy részben a már múlt hét óta a magyar parlament előtt lévő módosító indítványok elfogadására céloz ezzel az Európai Bizottság, részben pedig azokra a területekre, amelyek nem tartoztak bele a hivatalos kötelezettségszegési eljárás kereteibe, de fontosnak tartja a megegyezést a felek között (harmadik jegybanki alelnök kinevezése, monetáris tanács bővítése és jogkörének keretei). Pleschinger Gyula NGM-államtitkár ezzel összefüggésben jelezhette azt ma délután, hogy a kormány letett ezekben az ügyekben a korábban képviselt álláspontjáról.