Megállapodott az Erste Lázárral

2012.04.26. 17:02

Megújította megállapodását Hódmezővásárhely önkormányzata és az Erste Bank szerdán. Az új megállapodás biztonságos feltételeket teremt a városi önkormányzat számára a korábban kibocsátott kötvények visszafizetéséhez, illetve ez alapján a bank "nyugodt" hitelezőként tekinthet az önkormányzatra - tájékoztatta az önkormányzat és a bank csütörtökön az MTI-t.

Közös közleményük szerint Lázár János polgármester és Jelasity Radován elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: az önkormányzat célja a kötvények visszafizetése, a banké pedig az, hogy a város fizetőképessége hosszú távra biztonságos legyen, illetve az önkormányzat a kötvényből származó hiteleket visszafizesse. Mint írták, a polgármestert az önkormányzat képviselő-testülete kedden hatalmazta fel a dokumentum aláírására.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat tavaly december 29-én - a fennálló szerződés alapján esedékes törlesztőrészletek megfizetése után - levélben fordult az Erste Bankhoz, a 2006-ban zárt körben kibocsátott svájci frank alapú kötvény kapcsán keletkező árfolyamveszteség megosztását kérve a pénzintézettől. Az önkormányzat 2006-ban 694 darab, 100 ezer svájci frank névértékű kötvényt bocsátott ki. Az akkor 173,41 forintos árfolyamhoz képest decemberben a svájci frank árfolyama meghaladta a 251 forintot.

Lázár János korábban elmondta: a pénzintézet tavaly decemberben, majd januárban a város megkeresésére levélben "ultimátumot adott az önkormányzatnak ": 10 milliárd forint értékű, egyösszegű kötvényvisszaváltás megvalósítása esetén hajlandó változtatni a közte és az önkormányzat között lévő szerződés feltételein. Ez a 2006-ban kibocsátott, akkor 12 milliárd forint értékű kötvény csaknem tízéves törlesztésének felelt volna meg. Lázár János a feltételeket irreálisnak és megvalósíthatatlannak tartotta.

Ez év február 2-án a város közgyűlése egyhangú szavazással hatalmazta föl a polgármestert, hogy folytassa az egyeztetéseket a bankkal, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a svájci frank-forint árfolyam miatti veszteségek viseléséből az Erste Bank is vállaljon részt.

Az önkormányzat akkori álláspontja szerint az egész Európát sújtó nemzetközi pénzügyi válság idején a bankoknak is részt kell venniük a kárenyhítésben, a terhek viselésében, fokozottabban együtt kell működniük ügyfeleikkel annak érdekében, hogy a közöttük lévő üzleti viszony mielőbb és mindkét fél számára elfogadható mértékű veszteség mellett rendeződjön.