Napi nyolcmilliót ér a parlamenti mulasztás

2012.04.26. 16:21

Az Európai Bizottság az Európai Unió Bírósága elé utalja Bulgáriát, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, mivel a 2010. decemberi határidőre nem ültették át nemzeti jogukba a hulladékokról szóló uniós keretirányelvet. Janez Potočnik, a környezetvédelemért felelős biztos ajánlására az Európai Bizottság felkéri a Bíróságot, hogy szabjon ki pénzügyi szankciót az említett négy országra.

Ha egy tagállam az előírt határidőn belül elmulasztja átültetni nemzeti jogába az uniós jogszabályokat, a Bizottság ügyében a Bíróságtól elsőként pénzügyi szankció kiszabását kérheti, nem kell második ítéletért ismét a Bírósághoz fordulnia. A bírságok mértékét befolyásolja a jogsértések súlyossága és tartama. A Bizottság indítványa szerint Bulgária napi 15 220 eurót, Magyarország napi 27 316 eurót, Lengyelország napi 67 314 eurót, Szlovákia napi 17 136 euró fizethet, ha a bíróság helyt ad a kérésnek. A bírságot az jogszabályi mulasztás rendezéséig kell fizetni, a Magyarországra kiszabott összeg 290-es árfolyammal számolva közel nyolcmillió forintot jelent naponta.

A Bizottság 2011. január 27-én felszólító levelet küldött az érintett tagállamoknak. Belgium 2011. szeptember 30-án, Magyarország és Szlovákia 2011. május 20-án, Bulgária és Lengyelország pedig 2011. június 16-án kapott indokolással ellátott véleményt. Belgium a bírságolt körből egyelőre kimaradt, de ha két hónapon belül nem fogadja el és ismerteti a hiányolt jogszabályokat, a Bizottság ezt az ügyet is a Bíróság elé utalhatja és pénzügyi szankció kiszabását kérheti.