620 embert küld el a dunaszerdahelyi Dräxlmaier

2012.04.27. 16:00

Jövő májusig 620 alkalmazottjától válik meg a dunaszerdahelyi járás legnagyobb munkáltatója, a DSG Dräxlmaier Slovakia Kft. A céget - nem megerősített információk szerint - külföldre telepíti az anyavállalat.

Tóth Patrícia, a dunaszerdahelyi Munka- Szociális- és Családügyi Hivatal igazgatója az MTI-nek megerősítette: a Dräxlmaier kft. átszervezésre hivatkozva már hivatalosan közölte a tömeges elbocsátás tényét. A vállalat vezetése ezen a tényen kívül egyelőre mást nem közölt. A pozsonyi Új Szó meg nem erősített információi szerint viszont a gyártóüzemet külföldre költöztetik. Az MTI megkeresésére a vállalat titkárságán csak annyit közöltek: a jövő hét szerdáig senki sincs a cégnél aki nyilatkozna. A dunaszerdahelyi Munka- Szociális- és Családügyi Hivatal igazgatója szerint az elbocsátásokra nem egyszerre kerül sor, azokat 2013 májusáig több hullámban hajtják végre. Rámutatott: az elbocsátás főként  betanított munkásokat érint, akiknek egy része már elérte a nyugdíjkorhatárt.

A többiek szerinte legnagyobb eséllyel az Audi legközelebb eső győri üzemében próbálkozhatnak, ahol akadnak szabad munkahelyek. Ezen a lehetőségen kívül viszont már csak a Győrnél távolabbi nagyszombati, illetve pozsonyi autógyárak jöhetnek szóba. A német érdekeltségű kábelgyár - amely az Audi beszállítója - 1998 óta működik a szlovákiai Dunaszerdahelyen. A vállalat 2006-ban egy Rimaszombatban felépítendő gyárral akarta bővíteni gyártókapacitásait. Erre mégsem került sor, mert a cég ugyanis végül Romániában létesített üzemet.

A mostani elbocsátások a Dunaszerdahelyin kívül a Komáromi járásban élőket érintik leginkább. Ez utóbbi járás egyik legnagyobb foglalkoztatója, a komáromi hajógyár is súlyos gondokkal küszködik. Ott már korábban tömeges elbocsátásokat helyeztek kilátásba, ha nem sikerül hitelt szerezni a megrendelt hajók megépítéséhez. Május elsejével egyelőre 79 alkalmazottjától válik meg a hajógyár.