Szárnyal a forint

2012.05.02. 10:32
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Erősödött a forint, az euróval szembeni jegyzések szerdán reggel már héthavi csúcson, 283,37 körül jártak, délelőtt - a vártnál gyengébb német munkanélküliségi adat közlése után - 284,17 forintot ért egy euró. A forint a svájci frankkal szemben 235,8, a dollárral szemben 214,28-ig erősödött reggel, fél tizenegykor a frank 236,45 forintot ért, a dollár pedig 215,47 forintot. A forint így lényegében levált a régiós piaci folyamatokról, jobban teljesített, mint a cseh korona és a lengyel zloty, sokkal jobban, mint a román lej.

    A forint erősödésének hazai okai mögött elsősorban az áll, hogy megnövekedett az IMF-EU tárgyalások megkezdődésének esélye, mondta Forián Szabó Gergely a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. Erre ráerősít a nemzetközi jó hangulat, a vártnál kedvezőbb lett tegnap délután az amerikai ISM feldolgozóipari aktivitási adat, ez javította a befektetői hangulatot.

    Bár a tárgyalások megkezdődését a Nemzetközi Valutaalap továbbra is a jegybanktörvény módosításához köti, politikai értelemben jelentős volt a múlt heti áttörés, az Európai Bizottság pozitív jelzése után határozottan javult a befektetői hangulat. A forint tavaly szeptember közepén járt hasonló szinteken, további forinterősödés esetén a 280-as szint lehet a következő támasz a 285-ös szint áttörése után.

    Karsai Péter a Commerzbank Treasury Sales üzletkötője emlékeztet, a csődbiztosítási felárunk is csökkent az ünnepnap alatt: egy hajszállal 500 bázispont alatt zárt a referencia CDS-felárunk, ami tavaly októberi állapotnak felel meg. Szerinte a tegnapi, illetve mai szárnyalás a nemzetközi jóhangulat mellett egy egymilliárd euros kínai hitelkeretmegállapodásból, illetve néhány egyéb komolyabb összegű szerződésből származhat. A kínai együttműködés erősödésével 4 hónap elteltével a forint toronymagasan vezeti a Bloomberg hírügynökség által vezetett „25 feltörekvő deviza” összehasonlító táblázatot. Január óta a forint 10,85 százalékot erősödött az euróval szemben, míg a második helyezett  lengyel zloty csupán 7,63 százalékkal erősebb a közös devizához képest.

    A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 175,93 pontos emelkedéssel, 18 410,96 ponton nyitott szerdán. A legutóbbi, pénteki záró értékéhez képest 0,96 százalékkal erősödött.