Leváltották az állami paneles cég vezetőjét

2012.05.02. 16:06 Módosítva: 2012.05.02. 16:19

„Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. előtt álló szakmai feladatok magasabb színvonalú ellátása érdekében 2012. április 20-tól a társaság ügyvezetőjévé Sárközi Károly lett kinevezve” – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Sárközi éppen aznap váltotta Vida Attilát a cég élén, amikor az Index hosszú cikkben foglalkozott az ÉMI panelfelújításokra bevezetett minősítő rendszerének visszáságaival. A tavaly bevezett állami szűrőrendszer felkorbácsolta a piaci indulatokat, az ugyanis a korábbi több száz cég helyett mindössze hatot enged oda a 400 milliósnál nagyobb értékű panelfelújításokhoz.

Az ÉMI-rendszer lényege, hogy a cégeknek pályázniuk kell ahhoz, hogy állami pénzből panelfelújítást végezzenek, a minősítési rendszerben a nagyobb megbízásokat csak a legjobb minősítést megszerzők vállalhatják el, míg "B−E" osztályzatokkal csak kisebb munkákat kaphat a cég. Az ÉMI minősítését jogilag és gazdaságilag stabil cégek kaphatták meg, olyanok, amelyek komoly referenciával rendelkeznek a panelfelújításban.

Vida Attila, a minősítést végző ÉMI vezetője akkor lapunknak elmondta, az állami minősítési rendszert a közpénzek felhasználása körül tapasztalt visszaélések, a felszámolásba menekülő kivitelezők, a szakszerűtlen munkát végző és a hatósági előírásokat megsértő cégek miatt vezették be.

Az Indexnek iparági szereplők úgy nyilatkoztak, a legnagyobb projekteket elnyerő néhány társaság között többnek nincsen komoly szakmai tapasztalata kivitelezésben és tulajdonosaik között is van átfedés. Többen kritizálták a pályázati rendszert is, miszerint a feltételek egyes pontjai túlságosan szubjektívak, ráadásul a valótlan adatközlést sem tudják kiszűrni rendesen.

Vida Attila ÉMI-vezér akkor közölte: folyamatosan vizsgálják a cégek adatszolgáltatásának valóságtartalmát, a kizárásnál pedig aligha akadhat keményebb szankció a valótlanságot állítókkal szemben. Az ÉMI vezérigazgatója a többi kifogásra válaszul azt mondja: minden rendszerben lehet hibákat találni, folyamatosan korrigálják ezeket csakúgy, mint az elmúlt egy évben is megtették amennyiben a szakma részéről konstruktív javaslat érkezett.

Hogy Vida távozása és a kritizált minősítési rendszer között van-e összefüggés, azt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem közölte és nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy jelenleg vizsgálja-e bármilyen hatóság a minősítési rendszert.