Lázár, Olimpia
4 °C
9 °C

Lefoglalták a bankok közös adatbázisát

2012.05.03. 11:59
| Módosítva: 2012.05.03. 12:14
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lefoglalta a Nemzetközi Bankárképző Központban azokat az adathordozókat és dokumentumokat, amelyeken a bankok közös adatbázisát, az úgynevezett BankAdat rendszert tárolják – írja a HVG.

A hetilap csütörtöki számában olvasható cikk emlékeztet arra, hogy tavaly ősszel a végtörlesztések kapcsán a fideszes Rogán Antal bejelentést tett a GVH-nál, mert szerinte a bankok feltehetően összejátszottak, amikor megemelték azoknak a forinthiteleknek a kamatát, amelyeket végtörlesztési célra kínáltak a bankok.

A GVH vizsgálatot indított az ügyben. A lap idézi Juhász Miklóst, a hivatal elnökét, aki azt mondta, még nem tudják, hogy a kamatemelésekkel a bankok megsértették-e a versenytörvényt. Juhász a lapnak úgy fogalmazott: „pillanatnyilag nincs bizonyítékunk arra, hogy a bankközi adatbázist bármelyik hitelintézet a versenytörvényt sértő módon használtal fel”.

Az adatbázis ebben a formájában 2000 óta működik, azt a Nemzetközi Bankárképző üzemelti, a lértehozója a Magyar Bankszövetség volt. A bankok egymás közötti adatszolgáltatása ennél is régebbre nyúlik vissza, a HVG felidézi, hogy „a hitelintézetek 1992 óta szolgáltatnak adatokat a közösbe”.

A HVG cikke szerint a versenyhivatal a vizsgálat közben olyan dokumentumokat talált, amelyek kimerítették az információs kartell gyanúját, ezért kiszélesítette a vizsgálódást. A lap emlékeztet arra is, hogy a GVH különféle kartellügyekben esetenként több százmillió forintos bírsággal sújtotta a bankokat, és ha most ismét elmarasztalja azokat, akkor összesen akár több milliárd forintot is beszedhet bírságként.

A versenytörvény szerint a bírság a szabályokat megsértő alany előző üzleti évi nettó árbevételének maximum tíz százalékára rúghat.

A hetilap kérdésére Juhász Miklós megerősítette, hogy egyelőre nincs bizonyítékuk arra, hogy a bankközi adatbázist bármelyik hitelintézet versenytörvényt sértő módon használta fel. A GVH elnöke azt is elmondta, hogy a versenyhivatal „vékony mezsgyén jár”, mivel egy érdekvédelmi szervezet – vagyis a bankszövetség – munkájához hozzátartozik, hogy tagjai érdekében adatbázist épít fel, ezzel azonban akár versenyjogot is sérthet.

A cikk szerint Juhász Miklós ugyanakkor „visszautasította azt a feltételezést, hogy a bankokkal szembeni vizsgálatot a költségvetési lyukakat minden módon betömni szándékozó kormányzat nyomására terjesztették volna ki”. Hozzátette, az ilyen vizsgálatok egyébként is elhúzódhatnak, akár másfél, két évig is.

A HVG megjegyzi azt is: nem lehet véletlen, hogy a Fővárosi Főügyészség „költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást rendelt el a banki adósok érdekvédelmi szervezetei által tett feljelentés alapján”. A feljelentést általánosságban fogalmazza meg azt, hogy a feljelentők szerint „a bankok nem fizettek adót arra az árfolyamnyereségre, amelyre a devizahitelek adósaitól tettek szerint”.

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!