Nagyon kevés céget alapítottunk áprilisban

2012.05.07. 06:55

Magyarországon 1796 céggel szemben indult felszámolási eljárás áprilisban, ez október óta a legkedvezőbb havi adat. A végelszámolások száma azonban áprilisban már a harmadik egymást követő hónapban haladta meg a 3 ezres értéket, erre eddig sohasem volt példa, írja a Napi Gazdaság az Opten adatai alapján.

A felszámolások száma áprilisban 7,7 százalékkal volt kisebb, mint az első negyedév 1945 darabos havi átlagértéke, ugyanakkor 28 százalékkal nagyobb a tavalyi azonos időszakban közzétett számoknál. Az áprilisi 3307 végelszámolás 16 százalékkal alacsonyabb érték a márciusi rekordnál, azonban így is minden idők harmadik legrosszabb havi adata.

A múlt év első négy hónapjához képest az idei első négy hónapban több mint 50 százalékkal emelkedett a közzétett végelszámolások száma. Áprilisban összesen 1823 új cég bejegyzését tették közzé a Cégközlönyben, ez rekordalacsony érték az utóbbi években. A cégalapítások szigorításának novemberi bejelentése óta havi átlagban több mint 6 ezer új céget jegyeztek be Magyarországon.