Módosítják a jegybanktörvény módosítását

2012.05.08. 15:14

Rogán Antal módosító javaslattal korrigálja a kormány jegybanktörvényi módosítását – amely így már megfelel a majd az EU és nem utolsó sorban az IMF elvárásainak, vagyis elhárul egy újabb akadály az IMF-hiteltárgyalások elől, írja a Napi Gazdaság.

A módosítások alapján a törvény a jövőben kimondaná, hogy a monetáris tanács tagjait – speciális esetekben, amikor azok nem képesek tartósan feladatuk ellátásra – az országgyűlés menthetné fel. A tanács belső tagjainak – az MNB elnöke és a két alelnöke, akik a kinevezésüket a köztársasági elnöktől kapták – felmentéséről is az elnök dönt. Rogán szerint ezzel a javaslattal az IMF is egyetért.

Mint ismeretes, a magyar kormány és az EU közötti vita egyik fő kérdése a jegybanktörvény volt, ami az unió és az IMF szerint megkérdőjelezheti a jegybank függetlenségét. A törvényhez az NGM április közepén nyújtott be módosításokat, azok ugyanakkor számos vitatott pontot nem érintettek. Egy héttel később mégis úgy döntött az EU, hogy megkezdhetjük a hiteltárgyalásokat, ehhez azonban Fellegi Tamás szerint is előbb törvénymódosításokat kell végrehajtanunk – ebbe illeszkedhet Rogán javaslata.

Amennyiben a jegybanktörvény módosítását a jelen formájában fogadja el a parlament, akkor tehát valóban megkezdődhetnek a tárgyalások a Valutalappal. Mivel azonban a törvény leghamarabb május végén léphet hatályba, a tárgyalások startja is csak június lehet.