Végrehajtást kért magára az adóhivatal

2012.05.10. 10:29 Módosítva: 2012.05.10. 10:32

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtást indított saját maga ellen – írja a Figyelő az adóhatóság által közzétett lista alapján. A cikk szerint az adóhivatal 2010. április 1-je óta ugyanis a szervezet „saját maga is szerepel az elmaradással rendelkező cégek listáján”.

Az elsőre tévedésnek tűnő adatról kiderült, hogy igaz. „A hivatal gazdálkodásának mozgástere igen szűk, szinte napi, filléres gondokkal küzd a szervezet. Emiatt kivételesen előfordulhat, hogy keletkezik tartozása a NAV-nak is” – áll az adóhatóság Figyelőnek küldött írásos válaszában. Mint hozzáteszik, a jogszabály alkalmazása alól nem kivétel a NAV sem, ezért amennyiben vele szemben végrehajtás indul, az ilyen eljárással érintett adózók interneten közzétett listájába is bekerülnek.

Azt, hogy mennyivel, mióta és kinek tartozik a szerv, adótitokra hivatkozva nem árulták el a lapnak. Persze közintézményként a NAV-nak csak speciális kiadásai vannak (nem klasszikus adófizető, hiszen adóforintokból gazdálkodik), amelyeket a központi költségvetés számára kell befizetnie. Ilyenek például az alkalmazottak után járó tb-terhek és szja-kötelezettségek. Vámosi Nagy Szabolcs adószakértő szerint elszomorító, hogy az adóhatóság is tartozik saját magának; másfelől pozitív üzenete van annak, hogy ezt nem titkolja el, írja a Figyelő.

A NAV internetes oldalán bárki számára elérhető kereső segítségével kiderül, nem az adóhatóság az egyetlen központi szerv, amely bajban van a befizetésekkel. Számos önkormányzat – köztük a Pest és Somogy megyei, a fővárosi és a VI. kerületi – is szerepel a feketelistán, jegyzi meg a lap.