Matolcsy: Németországon keresztül nyitunk kelet felé

2012.05.11. 12:49

Magyarország keleti nyitást hajt végre külgazdaság-politikájában, aminek legfontosabb szereplője paradox módon Németország, mert gyakran német termékekben integrálódva jut el a magyar teljesítmény a keleti országokba, mondta az új győri Audi-gyár pénteki bokrétaünnepségén Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Az Audi-bővítéssel eldőlt, hogy Magyarország, Győr és a magyar autógyártás a jövőhöz tartozik. Németország újból megtalált közép-európai helye szintén a jövő záloga - jelentette ki a miniszter. Megjegyezte: 2008 után eldőlt, hogy mindenki veszít, aki elveszti az iparát, és mindenki nyer, akinél az ipar épül.

Az Audi győri gyárbővítésének sikerét az biztosítja, hogy "egyértelműen a világszínvonal csúcsát képviselő" üzem épül itt - hangoztatta a beruházás pénteki bokrétaünnepségén Frank Dreves, az Audi AG termelésért felelős igazgatótanácsi tagja. Ulrich Minke, a társaság járműgyártásért felelős ügyvezetője egyebek mellett arról beszélt: a munkálatok 75 százalékát magyar cégek végezték, ami jól mutatja, hogy az itteni építőipar versenyképes, az Audi pedig bízik a magyar gazdaságban.

Szólt arról is: tavaly óta veszik fel az embereket a 2100 fős létszámbővítés keretében; eddig 9 millió eurót fektetett munkatársakba a bővítés során a cég, amely saját képzési központjában ezer embernek mintegy 100 ezer órányi oktatást tartottak.

Bokrétaünnepséget akkor tartanak, ha az építkezésen a falak a legnagyobb magasságot, és kezdődik a tetőszerkezet elhelyezése.