A márciusi meleg befűtött az iparnak

2012.05.15. 09:03 Módosítva: 2012.05.15. 10:43
Idén márciusban 1,6 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva, közölte a KSH kedden. A kismértékű visszaesésben – a bázishatáson túl – elsősorban a kisebb fűtésigény, valamint a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése is szerepet játszott. Ezt csak némileg ellensúlyozta a járműgyártásban regisztrált termelésbővülés.

A munkanaphatástól megtisztított index a KSH közleménye szerint 0,6 százalékkal emelkedett. A termelés az év első három hónapjában gyakorlatilag az előző év azonos időszakának szintjén maradt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index márciusban 0,6 százalékkal nőtt.

Az ipari export 2012 első három hónapjában 0,7, márciusban 0,5 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés közel felét a feldolgozóipar két alága adta. Márciusban a feldolgozóipar exportjának több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 9,9 százalékkal bővült. Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipar exportjának több mint egyötödét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása folytatta a lassan egy éve tartó visszaesését: exportvolumene  8 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése január–márciusban 1,6, márciusban ennél nagyobb mértékben, 7,6 százalékkal alacsonyabb volt 2011 azonos időszakánál. A feldolgozóipar belföldi eladásai márciusban 3,6 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2012 márciusában az előző év azonos hónapjához képest a feldolgozóipar termelése 0,9 százalékkal mérséklődött, míg a csekély súlyú bányászaté 7,7 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7 százalékkal csökkent, főként az előző évinél enyhébb időjárás hatására. A KSH megjegyzi: az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2012 márciusában a 2011. márciusi átlagos középhőmérsékletnél 0,8 Celsius-fokkal magasabbat mértek.

2012 márciusában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hatban regisztráltunk termelésbővülést. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás volumene 10 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit; a tartós növekedést az alág rendelés mutatói is tükrözik.

A második legnagyobb súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 5,4 százalékkal csökkent, nagyrészt a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaesése miatt. Ugyanakkor az alágon belül jelentős növekedést is megfigyeltek az elektronikai áramköri kártyák és számítógépek, perifériás egységek gyártásában.

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,7 százalékkal emelkedett. Kéthavi, kétszámjegyű növekedés után 4 százalékos csökkenés figyelhető meg a gyógyszergyártásban, főként a belföldi értékesítés kedvezőtlen alakulásának következtében. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 21 százalékkal a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, részben a korábban felhalmozott készletek értékesítése miatt.

Idén márciusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 17,1 százalékkal nőtt 2011 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések jelentősen, 21,2 százalékkal nőttek, elsősorban az autóiparnak köszönhetően. Ezzel szemben az új belföldi rendelések 10 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az összes rendelésállomány 24,4 százalékkal emelkedett tavaly márciushoz képest.

2012 első három hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,3 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 1,3 százalékos létszámcsökkenés mellett következett be. (Tavaly január–márciusban 5,4 százalékos létszámnövekedés volt)

Az NGM az adatokat kommenálva azt közölte: rendkívül kedvező adat a jövőre nézve, hogy márciusban a feldolgozóipari ágazatok új rendelésállománya 17,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A minisztérium a következő időszakra nézve különösen örvendetesnek tartja, hogy az új exportrendelések 21,2 százalékkal az összes rendelésállomány éves alapon 24,4 százalékkal bővült.