A vártnál jobban teljesített a Mol és az OTP

2012.05.15. 07:33

A Mol Nyrt. az első negyedévben 73,7 milliárd forint nettó eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 92,7 milliárd forinttal, tette közzé a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A porfolio.hu által megkérdezett elemzők az első negyedévre 42,5 milliárd forint nettó profitot vártak.

A kedden közzétett konszolidált, nemzetközi számviteli elvek alapján készült tőzsdei gyorsjelentés szerint a Mol bevétele 1 348,3 milliárd forint volt, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az első negyedévben a speciális tételek nélküli nettó eredmény 83,2 milliárd forint volt, míg a bázisidőszakban 99,5 milliárd forint. A szintén így számolt EBITDA 6 százalékkal, 175,2 milliárd forintra csökkent.

Rosszul ment a benzin

A Mol-csoport teljes kőolaj- és petrolkémiai termék-értékesítése 7 százalékkal csökkent, amelynek fő oka a nyomott piaci kereslet a közép- és dél-kelet-európai piacokon. Ez alól csak Szlovákia volt kivétel. Ugyanakkor a motorüzemanyag-értékesítés csak mérsékelten esett vissza a teljes piachoz képest. A kiskereskedelmi értékesítés teljes mennyisége, beleértve a kenőanyag és autógáz értékesítést, 4 százalékkal csökkent 2011. első negyedévéhez képest.

A gáz szegmens speciális tételek nélküli üzleti eredménye az első negyedévben 12 milliárd forint volt: a gázszállító cég, az FGSZ Zrt. eredménye jelentősen nőtt a bázishoz képest, amire azonban negatívan hatott a gáztarifák tavalyi ideiglenes befagyasztása. Ugyanakkor a horvát Prirodni Plin, az INA gázkereskedő cége 15 milliárd forint vesztesége rontotta a szegmens eredményét.

A vártnál jobb eredmény az OTP-nél is

A várakozásoknál jobb gyorsjelentést tett közzé kedden az OTP is az első negyedévről, az eredmény azonban így is alacsonyabb lett az egy évvel korábbinál. Az év első három hónapjában 12,8 milliárd forintos nettó profitot ért el az OTP-csoport, amii 66 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A korrekciós tételek hatása nélkül a csökkenés azonban csak 1 százalék volt, ami azt jelentette, hogy a profit így számolva 43,7 milliárd forintot ért volna el.

Az egyik legnagyobb tétel a bázishoz képest nem jelentett meglepetést, hiszen az OTP előre közölte, hogy az idén az egész éves bankadót az első negyedévben számolja el. Így a tavalyi 7,2 milliárd forint után az idén közel 29 milliárdot mindjárt félre tettek erre a célra. A rendkívüli tételeket növelte még a devizahitelek végtörlesztéséből származó veszteség első negyedévet terhelő része, ami 1,8 milliárd forint volt. A február végén zárult végtörlesztés végleges teljes negatív eredményhatása 33,4 milliárd forint lett, ami minimálisan kisebb, mint az előzetes tények alapján márciusban közzétett 33,6 milliárd forintos veszteség.

Alacsonyabb kockázatok

A nettó kamatbevételek az egyedi tételek nélkül 3 százalékkal 164,1 milliárd forintra csökkentek, ami szintén egy picit volt jobb a tavalyi évnél. A 164 milliárd forintos kamateredmény előző negyedévhez viszonyított mérséklődése a magyar deviza jelzáloghitelek végtörlesztésével, illetve az első negyedév forint erősödésével magyarázható.

A vártnál jobb eredmény ugyanakkor annak is köszönhető, hogy a kockázati költségek is a vártnál alacsonyabbak lettek. Az 58 milliárd forint helyett ugyanis az elemzők valamivel több mint 61 milliárd forintot vártak. A 90 napon túl késedelmes hitelek  aránya 16,6 százalékról 17,4 százalékra nőtt, és a romlás némileg gyorsult. Az árfolyamszűrt problémás hitelek csökkenő trendje megállt, az 51 milliárd forintnyi összege nagyobb volt az előző negyedévinél.