Lázár megmentheti a Gyulai Húskombinátot

2012.05.15. 09:19

Elkészült a Gyulai Húskombinát Zrt. kiemelt állami vállalattá nyilvánításához szükséges kormányrendelet, a kabinet várhatóan egy-két héten belül döntést hoz róla – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Gyulai Húskombinát Zrt.

Az 1868-ban alapított cég az ország legrégebbi húsipari vállalkozása, évi 12 ezer tonna feldolgozott élelmiszert állít elő, jelentős exportőr, és számos beszállító is érdekelt a működésében. A válság hatására csökkenő kereslet miatt 2009 óta veszteséges, a mindennapi működés finanszírozása is nehézségeket okoz.

Ruck János vezérigazgató szerint lejárt banki vagy adótartozásuk nincs, a dolgozókat rendben fizetik, de egy-két beszállítóval, gazdálkodóval szemben vannak elmaradásaik. A vezérigazgató megjegyezte: a kormányrendelet elfogadásával a kerete teremtődne meg annak, hogy később konkrét lépések történjenek a cég likviditási gondjainak orvoslására. Az esetleg tervezett lépésekről nincs információja, mint mondta, nyilván csak a kormányrendelet elfogadása után lehet tárgyalásokat kezdeni róluk.

A stratégiailag kiemelt jelentőségűnek minősíthető gazdálkodó szervezet fogalmát a csődtörvény tavalyi módosítása vezette be. Az a cég minősíthető ilyenné, amelynek működése nemzetbiztonsági okból indokolt, nemzetgazdasági szempontból jelentős beruházást valósít meg, törvény által meghatározott országos közfeladatot lát el, illetve nagy összegű állami szerkezetátalakítási támogatásban, hitelgaranciában, kezességvállalásban vagy exporthitel-biztosításban részesült.

Ha megkapják az állami védelmet, az a hvg.hu értesülései alapján azt jelentheti, hogy Lázár János és Csányi Sándor vitájában Lázár tudta érvényesíteni az érdekeit. Lázár János korábban a miniszterelnökhöz is levelet írt a többek közt a Gyulai kolbászt és kenőmájast gyártó cég érdekében, amiben a vállalat javuló exporteredményei és „hungarikumnak minősülő” termékei miatt várja el az állami mentőövet. A Gyulai Húskombinát vészes finanszírozási hiánnyal küzd és a cég előre menekülne, a tőke ahhoz kéne, hogy folytatni tudják orszországi bővülésüket.

Egy ilyen ügyletet azonban feltehetőleg nem nézne jó szemmel a legkomolyabb versenytárs, azaz a mezőgazdaságba jelentős beruházásokat fektető Csányi Sándor. A tulajdonában lévő Pick egyik erős konkurenciáját ugyanis így állami pénzből erősítenék meg, miközben ők piaci hitelekből bővülnek.