NGM: Kevesebbet adóznak jövőre a telefoncégek

2012.05.15. 08:10

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint némiképp javul a távközlési szektor adópozíciója 2013-tól. A minisztérium szerint 2013. január 1-jével megszűnik az ágazati különadó, vagyis a távközlési szolgáltatóknak nem kell évente ezen a jogcímen 51 milliárd adót fizetni. Helyette azonban bevezetik 2012. július 1-jével a távközlési adót, amelyből éves szinten 44-45 milliárd forint bevétel származik. "A távközlési ágazat adópozíciója 2013-tól némiképp javul, igaz 2012-ben - egy fél éven át - a kétféle fizetési kötelezettség egyidejűleg lesz jelen az adórendszerben" - olvasható a közleményben. Az NGM kiemeli, a távközlési adó forgalmi jellegű lesz és azt a szolgáltatóknak kell megfizetniük.

"A döntés során azt is mérlegelnünk kellett, hogy a távközlési cégek teherviselési képessége lényegesen jobb, mint az előfizetőké, akiknek jelenleg európai uniós összehasonlításban kiugróan magas telefonszolgáltatási díjakat kell megfizetniük" - véli az NGM.

Mint ismert, hétfőn a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone közös sajtóközleményben adott hangot megdöbbenésének a szektort sújtó újabb különadó miatt. Arra kérték a kormányt, vonja vissza a távközlési adóról szóló jelenlegi törvényjavaslatot, és iparági egyeztetések után egy új, fenntartható javaslatot nyújtson be. Szerintük az elmúlt hónapokban a kormányzat többször is ígéretet tett az ágazati különadók kivezetésére, ennek ellenére most, rövid határidővel gyakorlatilag megduplázza a távközlési szektor adóterheit, és csak a távközlési társaságokat sújtja.

Az Országgyűlés elé benyújtott távközlési adójavaslat a teher megfizetésére a szolgáltatókat kötelezi, noha  az iparági egyeztetéseken az előfizetőket érintő fogyasztási adó tervezetét ismertette a kormányzat, és a Széll Kálmán Terv 2.0-ban is ilyen adó szerepelt. Ezzel, a tervekhez képest alapjaiban változtatta meg az általa az Országgyűlésnek beterjesztett távközlési adóról szóló törvényjavaslatot a kabinet, írták.