A mobilszolgáltatók a műsorterjesztőkkel is fizettetnének

2012.05.16. 19:05 Módosítva: 2012.05.16. 19:06

A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone arra kéri az Országgyűlést, vegyék figyelembe az általuk javasolt módosításokat, ha elfogadják az új távközlési adót.

A szolgáltatók álláspontja változatlanul az, hogy az új adó nem szolgálja Magyarország érdekeit, és aránytalan terhet ró a távközlési szolgáltatásokra. A közlemény szerint a 2010-ben bevezetett válságadók a távközlési szektor valamennyi szolgáltatóját terhelik. Így - amennyiben a kormányzat ragaszkodik az ágazatra kivetett újabb különadóhoz - a versenysemlegesség és az egyenlő elbánás elvének megfelelően a szolgáltatók indokoltnak tartanák, hogy a műsorterjesztők is vállaljanak részt a teherviselésben.

A három társaság közölte: ha javaslatukat a jogalkotó elfogadná, akkor a magánszemélyek előfizetését a kormány által javasolt 700 forint helyett havonta legfeljebb 400 forint terhelné, a vállalati előfizetők előfizetését pedig a kormány által javasolt 2500 forint helyett havonta legfeljebb 1400 forint. A szolgáltatók számításai szerint a tervezett adóbevétel így is biztosítható volna.

A szolgáltatók egyebek mellett azt is javasolták, hogy a külföldi roaming szolgáltatásra az új adó ne terjedjen ki. A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone közleménye szerint részletes álláspontjukat, illetve közös javaslatukat hétfőn éjjel elküldték a Nemzetgazdasági Minisztériumnak.