Patai: Lesz megállapodás a kormánnyal

2012.05.16. 12:32 Módosítva: 2012.05.16. 13:54

A Magyar Bankszövetség elnöke biztos abban, hogy több tárgyalási fordulóban egyezségre tudnak jutni a kormánnyal, és lesz megállapodás a tranzakciós illeték bevezetésének feltételeiről.

Patai Mihály szerdán a sajtónak elmondta: a bankszövetség elnöksége egy négytagú delegációt nevezett ki Gyuris Dániel alelnök vezetésével, amelynek tagjai a Raiffeisen, a K&H és az FHB vezérigazgatói. Kedden este megállapodtak a bankszövetség tárgyalási pozíciójáról, a bankszövetség megfogalmazta azon javaslatait, amelyek révén vissza lehet a terheket arra a szintre nyomni, amiben tavaly decemberben megállapodtak. Van egy konkrét írásos tárgyalási irányelvük, amit a következő napokban juttatnak el a kormánynak - mondta.

A pénzügyi tranzakciós illetéket nem lehet kikerülni, ezt a kormány elhatározta, részünkről az a bölcs megoldás, hogyha megpróbálunk egy kompromisszumot találni a kormánnyal, de ez mindenképpen csak kisebb teher lehet, mint amelyről most beszélnek. Ha a harmadik évben ilyen mértékben megterhelik a bankszektort, az meggátolja, hogy a hitelezés beinduljon Magyarországon, ami nem érdeke a kormánynak sem - jelentette ki a bankszövetség elnöke.

Patai Mihály korábban "nyílt hülyeségekkel" teli elképzelésnek titulálta a tranzakciós illetéknek hívott adójellegű elvonást. Szerinte a kormány nem tartotta meg a bankokkal tavaly decemberben kötött megállapodást, akkor arról állapodtak meg, hogy a bankadó 2013-ra 50 százalékkal, 60 milliárd forintra csökken és a kormány újabb adókkal nem terheli a szektort. Ehhez képest a tranzakciós adó bevezetése jövőre további 130 milliárd forintos terhet ró a bankszektorra. A bankok két katasztrofális év után nem számítottak arra, hogy jövőre 130 milliárdos pluszterhet fizessenek ki - tette hozzá.

Patai azt is bejelentette: mostantól az UniCredit Bank a magyar piacon egyedüliként forgalmazni kezdi a Kavosz Széchenyi Kártya Programjának keretében elérhető, államilag támogatott hitelterméket, melyek jócskán növelhetik a kisvállalkozások beruházási lehetőségeit. A hitelek lényege, hogy a tőkehiányos vállalkozások olyan hitelekhez jussanak, amivel az uniós pályázatok önrészét fedezni tudják, illetve meg tudják előlegezni a projekt költségeit - az EU ugyanis a projektekre általában csak utólag fizet.