Csúszik a jegybanktörvény módosítása

2012.05.18. 17:13

Várhatóan csúszik a zárószavazás a jegybanktörvényről, a kormány ugyanis pénteken nem nyújtotta be azt az általa támogatott módosító javaslatokról a támogatott sort. Mivel ezt elvileg a módosítókról való szavazás előtt két nappal kellene megtennie, szinte biztosan nem lesz szavazás hétfőn azokról a módosító javaslatokról, amelyek az EKB és az Európai Bizottság elvárásait teljesítenék.

Hacsak a kormány nem tér el a házszabálytól - ehhez négyötödös támogatásra lenne szüksége - nem szavazhat a törvénymódosításról az eredeti tervek szerint. A Népszabadság beszámolója szerint Nátrán Roland helyettes államtitkár azt mondta, május végén szavazhat az Országgyűlés, a zárószavazást május 29–30-i ülésen tartják. Erre azonban előreláthaólag nem lesz lehetőség.

A támogatott sor beadásának csúszása azt is jelezheti, hogy továbbra sincs konszenzus a kormányon belül a jegybanktörvény módosításaival kapcsolatban. Mint ismert, a módosítás az IMF-hiteltárgyalások feltétele. A monetáris tanács végrehajtó jogkörei, valamint a testület létszámának növelése körül továbbra is vita van a kormány és az Európai Bizottság között.