Rosszul használtuk fel az uniós pénzeket

2012.05.18. 12:43

Előkészítési hiányosságok, a közbeszerzési eljárások elhúzódása, szabálytalanságok, kapkodás, forráshiány nehezítették az európai uniós pénzek felhasználását, állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése.

Az ÁSZ ellenőrizte a 2007-től uniós finanszírozással megvalósuló, kormányzati döntésen alapuló beruházási projekteket. Az ellenőrzés konkrét célja annak értékelése volt, hogy a 2007-től uniós finanszírozással megvalósuló kormányzati döntésen alapuló projektek kiválasztási eljárása célszerű és hatékony volt-e, a projektek kiválasztása eredményes volt-e, a források felhasználása összhangban állt-e a célok teljesítésével.

A kormánynak 2007 és 2013 között csaknem 8000 milliárd forintnyi uniós pénz áll rendelkezésére egyedi, nem versenyeztetett projektekre, a közszféra intézményei azonban nem voltak felkészülve a gyors forrás-felhasználás gyorsítása érdekében előre nem rögzítették e jellemzően nagy összegű fejlesztésekre fordítható arányt. Az ellenőrzött projektek kidolgozása és elbírálása 100-900 napot, átlagosan egy és egy negyedévet vett igénybe. Voltak projektek, amelyekre 3-4 év alatt sem sikerült támogatási szerződést kötni, ilyenek voltak például az Országos Mentőszolgálat mentésre-légimentésre irányúló projektjei.

2010 végéig közel 2100 milliárd forintot (a 8000 milliárd 27 százalékát) kötöttek le szerződéssel 345 projektre, a többi támogatását kidolgozatlanság, forráshiány miatt visszavonták, ilyen volt például a Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítése.

Az Állami Számvevőszék jelentésében megállapította, a kormányzati döntéshozatal ugyan megfelelt a vonatkozó szabályozásnak, de a kiemelt projektek negyedét kitevő 4-5 számjegyű közutak - például a településeket összekötő, országos mellékúthálózat - esetében nem volt hatékony és szakmailag, műszaki, területi, regionális szempontból indokolt. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerint így tudtak elkülöníteni keretet az országos közutak pályáztatás nélküli fejlesztésére kizárva a helyi utakat kezelő önkormányzatokat.

Domokos László, az ÁSZ elnöke elmondta szerint a jelentés ismét rámutat a hazai erőforrásokat összehangoló, az ágazati terveket átfogó középtávú fejlesztési terv hiányára. Nemzeti szintű középtávú terv hiányában a projektekre javaslatot tevők különböző uniós és hazai előírásokra, a projektek országos és regionális jelentőségére hivatkoztak, miközben az igények megalapozása és az ahhoz szükséges források hozzávetőleges nagysága nem volt ismert országos szinten.

A már megvalósult 18 projekten (30,6 milliárd forint) túlmenően, további 18-at (334,2 milliárd forint) terveztek befejezni 2011 végéig, de ezek megvalósítása késik. Közel az eredeti befejezési határidőhöz a 334,2 milliárd forintból 161,6 milliárd forintot (48%) fizettek ki a kedvezményezettek számára. Az ellenőrzött, 18 megvalósuló projektből kettő intézményi működtetési célokat szolgált, a többi 16 felzárkóztatási, növekedési és foglalkoztatási célú projektből 12 eredményes volt. Ezek között volt négy: négy közút felújítás (59 km), egy csomópontépítés (1,2 km), a Nyíregyházi állatpark, a Hajdúszoboszló Aqua Place élményfürdő fejlesztése, a Budapest szíve program, a HM Állami Egészségügyi Központ eszközbeszerzése, valamint egy képzési program. Stabil, távlati elképzelések hiányában 4 projekt keretében 4,3 milliárd támogatással elkészített képzési módszertani anyagok, koncepciók még nem hasznosultak. Minden harmadik projektet szabálytalanságokkal együtt valósítottak meg.

Az Állami Számvevőszék jelentése kapcsán javaslatokat fogalmaz meg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek is. Egyrészt, hogy vizgsáltassa felül a csatlakozáskor vállalt uniós környezetvédelmi és egyéb kötelezettségek forrásszükségletét, a vállalások teljesíthetőségét a rendelkezésre álló uniós és hazai források ismeretében. Intézkedjenek egy, földrajzi területekre lebontott, az ország fő célkitűzéseihez leginkább hozzájáruló konkrét projekteket tartalmazó középtávú terv készítésére.

Az ÁSZ azt javasolja Matolcsynak, hogy dolgoztasson ki az állami fejlesztési feladatok erősítését célzó, átfogó törvényi szabályozást. Intézkedjen egységes követelmény, módszertan meghatározására az állami fejlesztési feladatok stratégiai tervezéséhez.

Domokos László az ÁSZ elnöke a jelentés bemutatóján elmondta, komoly fenyegetettség, hogy nem fogjuk tudni lehívni a teljes, rendelkezésre álló összeget.