A magyar piacon hódítana a cseh áramszolgáltató

2012.05.21. 13:12

Júniusban belépne a villamos energia magyarországi lakossági piacára a csehországi tulajdonú Energetikai Központ Zrt. Az engedélye és üzletszabályzata már megvan, de még számos feladatot kell megoldania, hogy kereskedésbe foghasson, írja a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, a magyarországi lakossági árampiacon szeretne villamos energiát eladni az Energetikai Központ Zrt. (EK), amelynek hosszabb távú terveiben a lakossági gázértékesítés is szerepel. A júniusra tervezett piacra lépés már csúszás az előzőleg februárra kitűzött időponthoz képest, de már az is késés lett volna az eredeti, tavaly októberi dátumhoz képest. Az előkészületek azonban tovább tartottak a feltételezettnél.

A társaság az egyetemes szolgáltatói tarifákhoz képest 4, 6, illetve 8 százalékot tervez engedni az áram árából, tehát nem a számla végösszegéből. A napilap emlékeztet, a hazai egyetemes piaci áraknak nehéz alámenni, azokat ugyanis a hatóság szabja meg, amelynek viszont messze nem elsődleges célja a tényleges piaci árviszonyok követése. Nem véletlen, hogy a villamos energia lakossági piacára mostanáig csak a T-Com lépett be, az is még a hatósági árképzés bevezetése előtt, de már akkor sem a hatalmas profit  reményében, hanem meglévő, országos ügyfélszolgálati infrastruktúrája és vevőinformációs adatbázisa kihasználásaként, illetve infokommunikációs ügyfélköre megtartása, netán bővítése érdekében.

A közel 5,2 millió hazai háztartást ma négy nagy egyetemes szolgáltató látja el árammal: az E.On, az Elmű, az Émász, a Démász. Az Energetikai Központ tehát ezek rovására szerezhet magyarországi ügyfeleket. A társaság közvetlen tulajdonosa a Communication One International Limited, de gyakorlatilag a csehországi Energetické Centrum leányvállalataként működik, amely az érintett országokban nyilvánosan elérhető adatok szerint a cseh Robert Zagozdon kezében van.