Elviszi a lottómilliárdokat a kormány

2012.05.21. 12:53

A honvédelmi minisztériumnak fel kell gyorsítania a használaton kívüli laktanyák eladását, a Szerencsejáték Zrt.-nek pedig be kell fizetnie a teljes osztalékát az idei hiánytartás érdekében. A kormány egy hónappal ezelőtt döntött a 44,7 milliárd forintos támogatás- illetve kiadás-zárolásról, hogy így segítse az idei hiánycél teljesülését. A múlt heti kormányülésen a kabinet 4,7 milliárd forinttal csökkentette a zárolási kötelezettséget - ám ez nem jelenti az, hogy a kormány engedne a hiánycélból: az így kieső 4,7 milliárd forintot a bevételek növelésével biztosítanák - közölte aNapi Gazdaság Online kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A honvédelmi tárca teljes mértékben mentesült az eredetileg 3,1 milliárd forintos zárolási kötelezettség alól, ám cserébe fel kell gyorsítania a használaton kívüli ingatlanainak az eladását. A tárca már korábban is számolt az ingatlanok eladásával, de egy kormányhatározat azért nem kalkulált korábban ezen bevétellel, mert akkor még nem látták az ügyletek végét vagyis a pénzügyi teljesítést.

A NFM-nél eredetileg 4,6 milliárd forintos zárolást írtak elő, ám most ezt 3,1 milliárd forintra csökkentették, ugyanis a magasabb állami osztalékbevételek ellensúlyozhatják az 1,5 milliárdos kiesést. A NGM tájékoztatása szerint a 2011. évi társasági beszámoló alapján a Szerencsejáték Zrt. eredménye a korábban vártnál kedvezőbb lett. A társaság teljes adózott eredményét (7,6 milliárd forint lett) osztalékként elvonja az állam. Ennek következtében a korábban a társaságtól várt 6 milliárd forint összegű osztalék befizetés közel 7,6 milliárd forintra emelkedik - közölte az NGM.

A szaktárca álláspontja szerint a zárolások a minisztériumok alapfeladatait nem érinti, ugyanakkor hozzájárul az államháztartási hiánycél teljesítéséhez - így az európai uniós túlzott deficit eljárás lezárásához. A zárolással nem érintett előirányzatok körét a határozat rögzíti, a tilalommal nem érintett körben pedig a zárolás mind intézményi, mind fejezeti kezelésű előirányzatokra vonatkozik.

A végleges kormánydöntés szerint a legnagyobb zárolást a vidékfejlesztési tárcának kell végrehajtani, összesen 7,8 milliárd forint értékben, ezt követi a Emberi Erőforrásokt Minisztériumától (volt Nefmi) elvont 6,7 milliárd forint, majd ezt követi a belügy 5,9 milliárdos zárolása.