Matolcsy embere bankvezér lesz?

2012.05.22. 07:31

Komoly megosztottság tapasztalható a tranzakciós illeték és a biztosítási adó szakmai egyeztetéseire kijelölt bizottságokban. A korábbi pénzintézeti, biztosítói egyeztetéseken a kormányzati oldalt képviselő Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Napi Gazdaság információi szerint hamarosan távozik posztjáról. A szakembert Matolcsy György az Eximbank vezetésével bízná meg. Az egyeztetéseket így Pleschinger Gyula államtitkár és Balogh Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár viheti a jövőben.

Bár a parlamenti tárgysorozatban ott szerepel mind a tranzakciós illeték, mind a biztosítási adó általános vitája, a helyzet egyelőre dermedt − szemmel láthatóan mindenki a bankokkal és a biztosítókkal folytatott egyeztetésekre vár.

Arról egyelőre nincs sok információ, hogy mikor, mi módon folytatódnak és válnak érdemivé a szakmai egyeztetések. A bankok és a biztosítók eltérő módon készülnek. Mint arról Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a múlt héten beszámolt, a szervezet az elnökség négy tagját bízta meg a tárgyalások lebonyolításával. A Gyuris Dániel vezetésével felálló testület konkrét javaslatokkal készül a tárgyalásokra; ezekről annyit tudni, hogy szeretnék elérni az általános bankszámlahasználatot, a vállalkozások cash management tevékenységének fenntartásához pedig sapkát húznának a tranzakciós adó összegére.

A legkomolyabb felvetés a cégek egymás közti készpénzforgalmának megadóztatása lenne, ez a bankok szerint összhangban van a készpénzforgalom visszaszorítására tett kormányzati javaslatokkal. Ha a céges készpénzforgalmat egy magasabb illetékkel a banki vonalra lehetne terelni, az a közvetlen társadalmi költségcsökkenésen túl a gazdaság fehérítésében is sokat segítene. Egy ilyen megoldás bevezetésével végső soron a lakosság tranzakciósilleték-terheit is csökkenteni lehetne.

A Magyar Biztosítók Szövetségénél nem alakult külön tárgyalódelegáció, korábban Molnos Dániel főtitkár lett megbízva az egyeztetésekkel. A szövetségen belül a tagozatok egyeztetnek. A Mabisz múlt keddi kibővített elnökségi ülésén a résztvevők megállapodtak: minimális célként szeretnék elérni, hogy a tervezett adók közül a kgfb-t sújtó baleseti adó az idén bevezetett formában maradjon fenn, azaz ne a bruttó díjbevételen belül, hanem arra rárakódva, valódi forgalmi jellegű adó maradjon. Egyes vélemények szerint a kormányzatnak már csak azért is érdemes lenne megfontolnia ezt a javaslatot, mert a kgfb hagyományosan éves díjhirdetésű termék − ha a biztosítókat arra kényszerítik, hogy a bruttó díjon belül számolják el az adót, ahhoz, hogy jelenlegi pénzüknél maradjanak, 42-43 százalékos díjemelésre kényszerülnének. Miután a tavalyi piaci díjcsökkenést lényegében elvitte az adó, a rekordalacsony szintre esett díjszint mellett a biztosítók nem képesek további csökkentésre az üzletágban.

Jelen állás szerint a nem életbiztosítással foglalkozó biztosítótársaságok adóterhelése minimum megháromszorozódhat, emiatt számos társaság tőkepótlásra szorul − kérdés, hogy a tulajdonosok ebben a piaci környezetben megteszik-e ezt, vagy a visszafejlesztés mellett döntenek. (Az egyesületi formát lényegében ellehetetleníti ez a megoldás, hiszen a tagoknak, azaz civil embereknek kellene tőkét pótolniuk.) A bankok közül pedig a vállalati bankok, illetve a komoly treasury tevékenységet végző bankok járnak majd a legrosszabbul.